Folketallet i Tanzania ble i 2013 beregnet til 49 253 000 (Verdensbanken), og årlig befolkningstilvekst er beregnet til 3 %. 45 % av befolkningen er under 15 år. Fødselsraten er synkende, med 40 ‰ i 2013 mot 42 ‰ i 1995 og 50 ‰ i perioden 1985–90. Dødsraten ble i 2013 beregnet til 9 ‰. Forventet levealder er ifølge Verdens helseorganisasjon 62 år for kvinner og 60 år for menn (2013). opp fra 49/47 i 2005. En viktig årsak er utbredelsen av hiv/aids som nå er på vei ned. Anslagsvis 5 % av befolkningen mellom 15-49 er nå smittet av viruset.

På fastlandet (dvs. Tanganyika) består befolkningen for det meste av bantufolk (mer enn 100 forskjellige folkegrupper), men ingen av gruppene er store nok til å dominere. Blant de større gruppene er sukuma, nyamwezi, makonde, chagga, hima, ira, hehe, gogo, ha og nyakusa. Ca. 1 % er indere og arabere, de fleste av disse bor på øyene Zanzibar og Pemba. Tanzania har ved flere anledninger mottatt mange hundre tusen flyktninger fra nabostatene Rwanda og Burundi.

Tanzania er et av Afrikas minst urbaniserte land; 28 % av landets innbyggere bodde 2013 i byer; bybefolkningen er økende. Urbaniseringsgraden er høyere på Zanzibar enn på fastlandet. Bosetningen styres i stor grad av jordsmonn, klimaforhold og forekomsten av tsetse-fluen. Befolkningstettheten er høyest rundt de store sjøene, i høylandet og andre vannrike områder som kystområdene ved Indiske hav og på øyene Pemba og Zanzibar. Største by er Dar es Salaam med 2,3 mill. innb (2003). Hovedstaden Dodoma hadde ca. 150 000 innb. samme år.

Kristendommen har en oppslutning i befolkningen på rundt 50 %, hvorav ca. 31 % er katolikker og ca. 19 % er protestanter og anglikanere. Islam har en oppslutning på ca. 33 %. For øvrig finnes det minoriteter av hinduer, jainister og buddhister. Tilhengere av lokale, tradisjonelle religioner har de siste tiårene blitt redusert fra 32 % til 13 %.

Den lutherske kirken i Tanzania har over 1 million medlemmer og er en av de største i Afrika.

Swahili (kiswahili) og engelsk er offisielle språk. Swahili blir forstått over hele landet. Engelsk blir mye brukt i administrasjon, undervisning og handel, men blir ikke forstått av tanzanianere flest. Mer enn 95 % av befolkningen taler forskjellige bantuspråk, i alt ca. 100 språk. De viktigste av disse, foruten swahili, er sukuma, nyamwezi, nyakyusa, hehe, chagga, haya, gogo, makonde og ha. I nord finnes enkelte nilotiske språk, bl.a. masai, foruten noen kusjittiske språk. I midtre Tanzania tales dessuten sandawe og hadza, som hører til khoisanfamilien.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.