Tanzanias befolkning

Om lag 80 prosent av Tanzanias befolkning arbeider i landbruket. Kvinnelige bønder vanner plantene de dyrker. Foto fra 2012.

Av .

Artikkelstart

Folketallet i Tanzania ble i 2013 beregnet til 49 253 000 (Verdensbanken), og årlig befolkningstilvekst er beregnet til 3 prosent. 45 prosent av befolkningen er under 15 år. Fødselsraten er synkende, med 40 promille i 2013 mot 42 promille i 1995 og 50 promille i perioden 1985–1990. Dødsraten ble i 2013 beregnet til 9 promille.

Forventet levealder er ifølge Verdens helseorganisasjon 62 år for kvinner og 60 år for menn (2013), opp fra 49 og 47 år i 2005. En viktig årsak er utbredelsen av hiv/aids som nå er på vei ned. Anslagsvis 5 prosent av befolkningen mellom 15-49 er nå smittet av viruset.

Befolkningssammensetning

Tanzaniske gogoer i tradisjonelle klær.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

På fastlandet (det vil si Tanganyika) består befolkningen for det meste av bantufolk (mer enn 100 forskjellige folkegrupper), men ingen av gruppene er store nok til å dominere. Blant de større gruppene er sukuma, nyamwezi, makonde, chagga, hima, ira, hehe, gogo, ha og nyakusa. Om lag 1 prosent av befolkningen er indere og arabere, de fleste av disse bor på øyene Zanzibar og Pemba. Tanzania har ved flere anledninger mottatt mange hundre tusen flyktninger fra nabostatene Rwanda og Burundi.

Bosetning

Tanzania er et av Afrikas minst urbaniserte land. 28 prosent av landets innbyggere bodde i 2013 i byer; bybefolkningen er økende. Urbaniseringsgraden er høyere på Zanzibar enn på fastlandet. Bosetningen styres i stor grad av jordsmonn, klimaforhold og forekomsten av tsetse-fluen. Befolkningstettheten er høyest rundt de store sjøene, i høylandet og andre vannrike områder som kystområdene ved Indiske hav og på øyene Pemba og Zanzibar. Største by er Dar es Salaam med rundt 5 millioner innbyggere (2015). Hovedstaden Dodoma har cirka 214 000 innbyggere (2012).

Religion

Kristendommen har en oppslutning i befolkningen på rundt 50 prosent, hvorav cirka 31 prosent er katolikker og cirka 19 prosent er protestanter og anglikanere. Islam har en oppslutning på cirka 33 prosent. For øvrig finnes det minoriteter av hinduer, jainister og buddhister. Tilhengere av lokale, tradisjonelle religioner har de siste tiårene blitt redusert fra 32 prosent til 13 prosent.

Den lutherske kirken i Tanzania har over 1 million medlemmer og er en av de største i Afrika.

Språk

Swahili (kiswahili) og engelsk er offisielle språk. Swahili blir forstått over hele landet. Engelsk blir mye brukt i administrasjon, undervisning og handel, men blir ikke forstått av tanzanianere flest. Mer enn 95 prosent av befolkningen taler forskjellige bantuspråk, i alt cirka 100 språk. De viktigste av disse, foruten swahili, er sukuma, nyamwezi, nyakyusa, hehe, chagga, haya, gogo, makonde og ha. I nord finnes enkelte nilotiske språk, blant annet masai, foruten noen kusjittiske språk. I midtre Tanzania tales dessuten sandawe og hadza, som hører til khoisanfamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg