Basra

Et gammelt hus fra Basras osmanske periode ved en av byens kanaler.

Artikkelstart

Basra er en by i Irak og hovedstaden i Basra-guvernementet. Den ligger ved elven Shatt al-Arab, omtrent 110 km fra elvas utløp i Persiabukta. Byen har en befolkning på rundt 1,3 millioner (anslag 2018, FNs befolkningsdivisjon), og er landets andre eller tredje største by avhengig av tellemåte. Basra er en viktig havneby og et senter for landets petroleumsindustri.

Faktaboks

Uttale
bˈasra
Også kjent som
arabisk: al-Basrah

Bybeskrivelse

Basra ligger på den vestlige bredden til Shatt al-Arab og gjennomskjæres av en rekke kanaler og elver. Vannveiene var en gang inspirasjon for kallenavnet «Midtøstens Venezia», men de er i dag forurensede og forsøplede. Basra er en av de varmeste byene i verden og det er ikke uvanlig at sommertemperaturene når 50 grader.

Basras gamleby består av hus fra den osmanske perioden, med vakre balkonger og vinduer i utskåret treverk. Mye av byens eldre arkitektur har imidlertid forfalt som et resultat av flere tiår med krig, uroligheter og manglende restaurering. Imam Ali-moskeen, hvis rester ligger i Az-Zubair rett sørvest for byen, ble bygget i 665 og er en av verdens eldste moskeer.

Byen huser også et stort moderne idrettsstadium, og i Saddam Husseins tidligere palass er det åpnet et museum dedikert til Iraks gamle sivilisasjoner. I Shatt al-Arab ligger Sindbad-øya, oppkalt etter sjøfareren Sindbad som ifølge eventyrene i Tusen og én natt skal ha satt ut på sine reiser fra Basra.

Byens befolkning består i hovedsak av sjiamuslimske arabere, men det finnes også en betydelig afro-irakisk minoritet. Basra hadde også en mandeisk minoritet, men mange av disse emigrerte på 2000-tallet.

Byen er knyttet med jernbane og hovedvei til Bagdad, og betjenes av Basra internasjonale lufthavn.

Økonomi og næringsliv

Basra er det sørlige endepunktet for Iraks jernbane og det siste punktet som kan nås med større skip fra Persiabukta via Shatt al-Arab. Store deler av Iraks oljeforekomster finnes i Basra-guvernementet, og økonomien hviler i stor grad på inntekter knyttet til petroleum. Det statlige selskapet Basra Oil Company er basert i byen.

Basra var lenge Iraks viktigste eksporthavn og landets senter for raffinering og eksport av olje. Byen ble imidlertid hardt rammet av krigføring fra 1980-tallet og havna var stengt i lange perioder. Umm Qasr, som også ligger i Basra-guvernementet, er nå landets viktigste havn. I senere år har det imidlertid blitt tatt grep for å modernisere og bygge ut havna i Basra.

Basra ligger i et jordbruksområde hvor det blant annet dyrkes ulike kornsorter, grønnsaker og dadler i tillegg til husdyrhold. Spesielt har området lenge vært kjent for sin daddelproduksjon.

Historie

Basra ble grunnlagt av den andre kalifen Umar i 638 som en militærbase. Under den fjerde kalifen Alis styre var byen et senter for politiske stridigheter mellom ulike fraksjoner innen Islam. Blant annet tok det såkalte kamelslaget sted her i 656 mellom Alis styrker og styrkene til profeten Muhammads enke Aisha.

Byen historie fra slutten av 600-tallet var preget av konflikt og en rekke opprør, både under umayyadene (661–750) og abbasidene (750–1258). Basra hadde likevel sin blomstringstid på 700- og 800-tallet og var hjemsted for flere kjente poeter, grammatikere og religiøse lærde. Fra 900-tallet mistet imidlertid byen betydning og falt i skyggen av abbasidenes hovedstad, Bagdad.

Basra kom under Det osmanske riket i 1668. På 1800-tallet utviklet byen seg til å bli et viktig stoppested langs elvetransporten til Bagdad, og under det britiske mandatet i Irak ble både byen og havna utbygget. Etter petroleumsindustriens fremvekst ble Basra etter hvert også et senter for raffinering og eksport av olje.

På grunn av sin nærhet til den iranske grensa ble Basra hardt rammet av krigen mellom Iran og Irak (1980–1988). I 1987 nådde den iranske hæren kun 10 km fra Basra, og mange av byens bygninger ble skadet i bombeangrep. Byen ble videre skadet under Golfkrigen (1990–1991) og under kamper mellom regjeringen og opprørere i etterkant av krigen.

Etter Irak-krigen i 2003 ble Basra kontrollert av britiske styrker, frem til 2007 da de overlot byen til irakiske styrker. I 2008 brøt det ut omfattende kamper mellom Mahdi-militsen og regjeringsstyrkene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg