Idi Amin i 1966.

Idi Amin av Moshe Pridan . Falt i det fri (Public domain)

Idi Amin, ugandisk offiser. Lang militær karriere, utnevnt til stabssjef i hæren i 1966. Grep makten i Uganda ved et militærkupp i januar 1971, og var landets statsoverhode til han ble drevet i landflyktighet i 1979, etter at Tanzania hadde invadert Uganda som følge av et ugandisk angrep på Tanzania i 1978.

Amin regnes som en av Afrikas verste diktatorer. I 1972 kastet han ut landets indisk-ættede befolkning; om lag 35 000 mennesker ble utvist, de fleste flyktet til Storbritannia. Utvisningen førte til sammenbrudd i økonomien, noe som igjen førte til ytterligere overgrep, med vilkårlige henrettelser og drap. Det finnes ingen pålitelig statistikk over hvor mange som mistet livet under Amins regime; anslagene varierer fra 80 000 til opp mot 300 000. Etter at Amin ble styrtet, levde han i eksil, først i Libya, så i Saudi-Arabia der han levde i isolasjon til han døde.

Idi Amins terrorregime var ikke bare en tragedie for Uganda, men førte også til at troen på afrikansk nasjonalisme og selvstyre fikk en alvorlig knekk. Amins styre ble fordømt av mange land, men Uganda hadde i hans tid fortsatt en sterk stilling i Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU), noe som bidrog til å svekke organisasjonens troverdighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.