Idi Amin

Faktaboks

Idi Amin

Idi Amin Dada

Uttale
amˈin
Født
1925, Koboko, protektoratet Uganda (nå Uganda)
Død
16. august 2003, Jidda, Saudi-Arabia
Omtrentlig fødselsår. Født mellom 1923 og 1928
Idi Amin, ugandisk offiser. Lang militær karriere, utnevnt til stabssjef i hæren i 1966. Foto fra 1973.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Idi Amin grep makten i Uganda gjennom et militærkupp i januar 1971, og var landets statsoverhode til han ble drevet i landflyktighet i 1979. Han styrte diktatorisk, og en regner med at flere hundre tusen mennesker ble drept i hans regjeringstid.

Av /NTB Scanpix ※.
Idi Amin i 1966.
Av .

Artikkelstart

Idi Amin var en ugandisk offiser og diktator. Han var president i Uganda fra 1971 til 1979. Flere hundre tusen mennesker drept under Amins terrorregime.

Amin hadde en lang militær karriere, og ble utnevnt til stabssjef i hæren i 1966. Han grep makten i Uganda ved et militærkupp i januar 1971, og var landets statsoverhode til han ble drevet i landflyktighet i 1979, etter at Tanzania hadde invadert Uganda som følge av et ugandisk angrep på Tanzania i 1978.

Diktator

Amin regnes som en av Afrikas verste diktatorer. I 1972 kastet han ut landets indisk-ættede befolkning. Om lag 35 000 mennesker ble utvist, de fleste flyktet til Storbritannia. Utvisningen førte til sammenbrudd i økonomien, noe som igjen førte til ytterligere overgrep, med vilkårlige henrettelser og drap. Det finnes ingen pålitelig statistikk over hvor mange som mistet livet under Amins regime; anslagene varierer fra 80 000 til opp mot 300 000. Etter at Amin ble styrtet, levde han i eksil, først i Libya, så i Saudi-Arabia, der han levde i isolasjon til han døde i 2003.

Idi Amins terrorregime var ikke bare en tragedie for Uganda, men førte også til at troen på afrikansk nasjonalisme og selvstyre fikk en alvorlig knekk. Amins styre ble fordømt av mange land, men Uganda hadde i hans tid fortsatt en sterk stilling i Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU), noe som bidro til å svekke organisasjonens troverdighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg