Faktaboks

David Livingstone
Uttale
lˈiviŋstən
Født
19. mars 1813, Blantyre, Storbritannia
Død
1. mai 1873, Livingstone Memorial, Chitambo (nå i Zambia)
Levetid - kommentar
gravlagt i Westminster Abbey, London, Storbritannia

David Livingstone

.
Lisens: fri
Kart over Dr. David Livingstones reiser i Afrika, datert 1873.

David Livingstone var en skotsk lege, misjonær og oppdagelsesreisende.

Som misjonær nådde han frem til kololofolket ved elven Zambezi i 1851. Med deres hjelp gjennomførte han i 1853 til 1856 sin første store reise langs Zambezis øvre løp, videre til Luanda i Angola og så tilbake langs Zambezi til munningen ved Quilimane i Mosambik. Etter dette forlot han misjonsselskapet, og arbeidet for å fremme britiske interesser i Zambezi-området, blant annet i egenskap av konsul.

På sin andre reise (fra 1858 til 1864) utforsket han områdene omkring det nåværende Malawi, nådde frem til Nyasasjøen, og var med på å legge grunnlaget for britisk kolonisering.

Funnet av Stanley

Livingstones tredje og siste reise (fra 1866 til 1873) førte ham blant annet til Lualaba (Kongo) og til Tanganyikasjøen. Her ble han funnet i 1871 av nyhetsreporteren Henry Stanley, som hadde fått i oppdrag å lete etter Livingstone. Med sine reportasjer bidro Stanley sterkt til å gjøre Livingstone kjent for ettertiden.

Livingstone døde i Afrika, men er begravet i Westminster Abbey.

Påvirket Afrikas historie

Som misjonær, geografisk forsker og oppdagelsesreisende var han med på å innlede en ny epoke i Afrikas historie, ikke minst fordi han fikk gjort sine beretninger så godt kjent i Europa. Han stimulerte blant annet til europeiske inngrep mot slavehandelen.

I den mangfoldige litteraturen om ham, finnes hyllester til hans misjonsvirksomhet, menneskeverd og gode forhold til afrikanerne, men det tegnes også et bilde av en person som stilte umenneskelige krav til sine medarbeidere, og som var hensynsløs overfor konkurrenter blant europeiske oppdagelsesreisende. Livingstone skrev Missionary Travels and Researches in South Africa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg