Faktaboks

Victoriasjøen

Lake Victoria

Victoria Nyanza

Ukerewe

Uttale
victˈoriasjøen
Victoriasjøen
Utsikt over Victoriasjøen fra Mwanza, Tanzania.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Fiskebåt ved Victoriasjøen, Tanzania
Fiskebåt ved Victoriasjøen, Tanzania
Fiskebåt ved Victoriasjøen, Tanzania
Lisens: CC BY SA 3.0
Victoriasjøen
Satelittbilde av Victoriasjøen.
Vannhyacint
Område dekket av vannhyacinter i Victoriasjøen, ved kysten av øya Ndere, Kenya.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Victoriasjøen er en innsjø i Sentral-Afrika, som ligger mellom Uganda i nord, Kenya i øst og Tanzania i sør. Sjøen er også kjent som Victoria Nyanza.

Victoriasjøen er Afrikas største innsjø, Nilens største kildesjø og Jordens nest største ferskvannssjø med et areal på 68 800 kvadratkilometer. Største dyp er 85 meter, men med sterkt vekslende vannstand. Gjennomsnittsdybden er på bare 40 meter.

Navn

I juli 1858 ankom den britiske oppdagelsesreisende John Hanning Speke sjøen som lokalt var kjent under navnet Nam Lolwe. Speke ga sjøen navn etter den daværende britiske dronningen Victoria.

Geologi

Victoriasjøen ble dannet for 400 000 år siden ved innsynkning av jordskorpen. Sjøen har tørket inn tre ganger ved globale istider, da klimaet var tørrere. Siste tørrlegging var for 17 300–14 700 år siden.

Victoriasjøen er største kildesjø for Nilen. Victoriasjøens største tilløp er elven Kagera, som har utspring i Burundi. Kagera regnes derfor som Nilens kilde. Midt på nordkysten av Victoriasjøen, ved Jinja, renner Nilen ut.

Victoriasjøen er en av De store sjøene i Afrika. Mesteparten av tilførselen kommer i form av nedbør direkte på vannet i tillegg til tusenvis av småelver. Ved siden av Kagera renner også flere småelver fra høylandet i Tanzania og Kenya ut i Victoriasjøen.

Samfunn og næringsliv

Victoriasjøen har mer enn 3200 kilometer kystlinje, og flere øyriker. Det næringsrike vannet gjør at sjøen er rik på fisk, og det drives både privat og kommersielt fiske fra flere havner i Uganda, Tanzania og Kenya. Den viktigste matfisken i sjøen er tilapia, hvorav det finnes flere arter i Victoriasjøen. Sjøens opprinnelige tilapia- arter regnes som truet, etter innførsel av andre arter.

Det ligger flere store byer lang kysten av Victoriasjøen, blant annet Bukoba og Mwanza i Tanzania, og Kisumu i Kenya. Ugandas hovedstad Kampala ligger også i tilknytning til sjøen.

Victoriasjøen er, i likhet med mange andre tropiske, afrikanske innsjøer, «angrepet» av vannhyasint, som siden 1989 har spredd seg og dekker om lag en femtedel av Victoriasjøens kyst. Vannhyasinten er svært vanskelig å bekjempe og utgjør en stor trussel mot fiskeriene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Torbjørn Ekholm

Tror dere må oppdatere middeldybden på den. Hvis blir volumet for lavt.

Mvh.

Torbjørn Ekholm.

svarte Ida Scott

Takk for kommentar, vi ser på det. Mvh Ida Scott.

skrev Torbjørn Ekholm

Gjorde research i forbindelse med Victoriasjøen. Har oppdatert masse på engelsk wikipedia. De har blingset kraftig på arealet av den. Ca. 10 000 kv.km. La forresten inn ett tillegg på Tanganyika-sjøen der. Høyeste beliggende kryptodepresjon i verden. Norges høyeste beliggende kryptodepresjon er: Fyresvatnet. Registrert på nynorsk wikipedia. Så vet du det. Ha en fortsatt fortreffelig dag.
Mvh.
Torbjørn Ekholm.

skrev Torbjørn Ekholm

Jeg har undersøkt nærmere om Victoriasjøen. Arealet oppgitt på engelsk wikipedia stemte faktisk. Volumet var tidligere 2 750 kub.km. og arealet ca. 68 800 kv.km. Nåværende volum er på ca. 2 420 kub.km. og snittdybde på 40,4 meter. Dette tilsvarer et areal av ca. 59 940 kv.km. En reduksjon på omtrent 9000 kv.km. Innsjøen er veldig sårbar. Grunn. Overforbruk av vann. Mellom 40 og 45 millioner mennesker bor rundt den. Store problemer med giftig vannhyasint også. Tydelige tegn på en ny, innsjøtragedie ( har Aralsjøen friskt i minne). Håper Dere kan undersøke litt nærmere her. Volum dividert med snittdybde = areal. Likedan volum dividert med areal = snittdybde.

Mvh.

Torbjørn Ekholm.

svarte Ida Scott

Takk for innspill, vi tar det med oss. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg