Faktaboks

Henry Morton Stanley
Sir
Uttale
stˈænli
Født
28. januar 1841, Denbigh, Storbritannia
Død
10. mai 1904, London, Storbritannia
Henry M. Stanley
Stanley, nyhetsreporter og en notorisk selvpromotør, ble hyret av the New York Herald for å finne den savnede Dr. Livingstone, noe som førte til både ære, berømmelse og rikdom.
Av .

Henry Morton Stanley

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Henry Morton Stanley var en britisk-amerikansk pressemann og afrikareisende, mest kjent for å ha funnet den forsvunnede oppdagelsesreisende David Livingstone i Afrika.

Bakgrunn

Stanley var født i Wales og het egentlig John Rowlands. Som ung kom han til New Orleans i USA, hvor han ble adoptert av kjøpmannen Henry Morton Stanley og tok navn etter ham. Den unge Stanley deltok i den amerikanske borgerkrig og gjorde seg bemerket med sine krigskorrespondanser.

Ekspedisjoner i Afrika

Etter å ha vært New York Heralds krigskorrespondent under britenes Etiopia-felttog i 1867–1868 fikk han av avisens mektige eier James Gordon Bennett jr. i oppdrag å lete etter den britiske misjonær og oppdagelsesreisende David Livingstone, som var forsvunnet i Afrika. Etter 236 dagsmarsjer fant han Livingstone i Ujiji ved Tanganyikasjøen 1. november 1871 og skal ha hilst ham med de berømte ordene «Dr. Livingstone, formoder jeg?».

Etter Livingstones død i 1873 påtok Stanley seg å fullføre Livingstones arbeid. Med over 300 mann dro han i 1874 fra Zanzibar, seilte rundt Victoriasjøen og kom til Edwardsjøen. Han kartla Tanganyikasjøen og fulgte dennes avløp Lukuga til elven Lualaba og videre frem til Kongoelven der han nådde munningen 9. august 1877.

I 1887 til 1889 ledet Stanley en ekspedisjon som unnsatte guvernøren for den egyptiske ekvatorialprovins, den tyskfødte Emin pasja, som var fordrevet fra Sudan. Det geografiske resultatet av ekspedisjonen var blant annet oppdagelsen av Kongos umåtelige urskoger, Ituri-elvens løp og Ruwenzorifjellene. Stanley ble en omstridt person på grunn av den aggressive måten ekspedisjonene ble gjennomført på, ofte med tap av menneskeliv som følge.

Utgivelser

Stanley var medlem av Underhuset fra 1895 til 1900 og ble adlet. Han utgav en rekke bøker, blant annet Slik fant jeg Livingstone (1872, norsk oversettelse i 1957), Gjennom det mørke fastland (1878, norsk oversettelse 1888). De fleste av hans bøker er oversatt til nordiske språk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hall, Richard: Stanley : an adventurer explored, 1974
  • Kristiansen, Tomm: Mørk safari : beretningen om Henry M. Stanley, 1998, isbn 82-7350-504-9

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg