Swahili er et folk i Øst-Afrika av blandet opprinnelse som består av forskjellige grupper som er oppstått i kontakt mellom tilreisende arabiske, indiske og persiske handelsfolk og afrikanske kystfolk.

Man antar at dagens swahili-folk har sitt utspring i Shungwaya-området i Somalia. Derfra har de spredt seg sørover, og holder i dag til langs den smale østafrikanske kyststripen fra Somalia/Kenya-grensen til det sentrale Mosambik og på øyene i området (Komorene, Lamu, Pemba, Mafia, Zanzibar og øyene utenfor Somalia). De teller (2006) noe over 6 millioner, og deler kystområdet med flere millioner som tilhører andre bantuspråklige folkegrupper.

Alle grupper som kommer inn under swahilinavnet er sunni-muslimer, og de har en felles kultur (uswahili), selv om det er en rik variasjon i måten den kommer til uttrykk på. Utviklingen av handel og skipsfart i området har vært nært knyttet til swahili-kulturen, og swahili er ellers kjent for sin poetiske og episke tradisjon og for sine håndverkstradisjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.