Swahili er et folk i Øst-Afrika av blandet opprinnelse som består av forskjellige grupper som er oppstått i kontakt mellom tilreisende arabiske, indiske og persiske handelsfolk og afrikanske kystfolk.
Faktaboks
- Uttale
-
swahˈili
- Etymologi
- av arabisk ‘som hører til kysten’
- Også kjent som
-
waswahili
Man antar at dagens swahili-folk har sitt utspring i Shungwaya-området i Somalia. Derfra har de spredt seg sørover, og holder i dag til langs den smale østafrikanske kyststripen fra Somalia/Kenya-grensen til det sentrale Mosambik og på øyene i området (Komorene, Lamu, Pemba, Mafia, Zanzibar og øyene utenfor Somalia). De teller (2006) noe over 6 millioner, og deler kystområdet med flere millioner som tilhører andre bantuspråklige folkegrupper.
Alle grupper som kommer inn under swahilinavnet er sunni-muslimer, og de har en felles kultur (uswahili), selv om det er en rik variasjon i måten den kommer til uttrykk på. Utviklingen av handel og skipsfart i området har vært nært knyttet til swahili-kulturen, og swahili er ellers kjent for sin poetiske og episke tradisjon og for sine håndverkstradisjoner.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.