Faktaboks

Tanganyikasjøen

Lake Tanganyika

Kigoma
Tanganyikasjøen ved Kigoma, Tanzania.
Lisens: CC BY 2.0

Tanganyikasjøen er en innsjø i Sentral-Afrika, regnes ofte også til Øst-Afrika. Den strekker seg over fire land: Burundi, DR Kongo, Tanzania og Zambia. Tanganyikasjøen ligger på 773 meter over havet, er 1470 meter dyp, 660 kilometer lang, 20–70 kilometer bred og har et areal på 32 900 kvadratkilometer. Den er dermed Afrikas nest største innsjø, etter Victoriasjøen.

Tanganyikasjøen er den nest eldste og nest dypeste innsjøen i verden etter Bajkalsjøen i Sibir. Jordens eldste innsjøer som Bajkal, Tanganyika og noen andre innsynkningsjøer er minst én million år gamle og har flere stedegne arter av fisk og vannplanter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jenny Johansson

Iflg den trykte versjonen av Store Norske (4. utg, 2006) er Tanganyikasjøens areal 32880 km2. I denne webartikkelen står at sjøen er 231000 km2, men hvis man søker opp Victoriasjøen på snl.no står det at den er Afrikas største med et areal på 68800 km2. Noe må være feil... Både norsk og engelsk Wikipedia sier at Tanganyikasjøen er 32900 km2 (nå skal man jo ikke stole på Wikipedia, men likevel). Iflg Britannica.com er det også 32900 km2. WorldLakes.org sier 32600 km2.

svarte Svein Askheim

Åpenbart var noe galt her, ja, og jeg har rettet feilen i artikkelen. Takk for ditt bidrag!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg