Skole og utdanning i Ukraina

Artikkelstart

Ukraina har obligatorisk og gratis skole for barn i alderen 7 til 15 år. I noen deler av Ukraina er barneskolen 4-årig, etterfulgt av 5-årig ungdomsskole. I andre deler er barneskole 3-årig, etterfulgt av 5-årig ungdomsskole, deretter kan man velge å gå yrkesskole eller fortsette på studiespesialisering på ungdomskolen i 2 år til for å kunne komme på universitet/høgskole. Den kan sammenlignes med norske videregående skole.

Etter selvstendigheten i 1991 (oppløsningen av Sovjetunionen) har landets utdanningssystem fått et sterkere ukrainsk preg. Andelen elever med ukrainsk som undervisningsspråk har økt på bekostning av andelen med russisk. Private og konfesjonelle skoler er også blitt opprettet etter 1991. Det finnes også skoler og klasser med undervisning på polsk, rumensk, ungarsk og bulgarsk.

Ukraina har 106 universiteter. Blant de eldste universitetene er universitetene i Kiev (grunnlagt 1834), Lviv (1661) og Kharkiv (1805). Mindre enn 1 prosent av den voksne befolkningen er analfabeter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg