Ukrainas befolkning er estimert til 45 490 000 (Verdensbanken 2013). Forventet levealder ved fødsel er 76,0 år for kvinner og 66,1 år for menn.

Tempoet i befolkningstilveksten varierte sterkt på 1900-tallet. I siste del av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var befolkningstilveksten blant de høyeste i Europa. I 1930-årene regner man med at 3–6 millioner døde som følge av hungersnøden 1932–33 og de mange politiske utrenskninger og deportasjoner som ble foretatt i denne perioden. I tillegg til dette beregnes befolkningstapet som følge av den annen verdenskrig til 5,3 millioner. Ukraina mistet derfor i løpet av en periode på 15 år ca. 25 % av befolkningen. Etter den annen verdenskrig steg befolkningen jevnt, men flatet ut mot slutten av sovjetperioden. I 2008 ble folketallet beregnet til nærmere 46 mill.

Flertallet av befolkningen er ukrainere (78 %). Andelen russere er 17,3 %. På Krim utgjør russerne flertallet av befolkningen (ca. 70 %). Store deler av den ukrainske befolkningen er blitt språklig «russifisert», og anslagene over hvor stor del av den samlede befolkningen som bruker russisk i dagligtale, varierer noe, men de fleste ligger på drøye 50 %. På Krim finnes også en betydelig tatarsk befolkning. Krimtatarene ble fordrevet fra Krim under den annen verdenskrig, men fikk lov til å vende tilbake til sitt hjemland i 1988.

Ca. 67 % av befolkningen bor i byer (2008). Ved siden av hovedstaden Kiev er de viktigste byene Kharkiv, Dnipropetrovsk og Donets. Befolkningstettheten er klart størst i de østlige delene av landet.

Offisielt språk er ukrainsk, som er morsmål for ca. 75 % av befolkningen. Den største språkminoriteten er de russisktalende, som utgjør ca. 20 %. Langt flere benytter imidlertid russisk i dagligtale. Andre minoritetsspråk er hviterussisk, rumensk, bulgarsk, ungarsk og polsk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.