Fra hovedstaden Kiev som ligger på begge sider av elven Dnepr. Kirken til høyre er St. Andreas-kirken.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Europaplassen i Kiev.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kysten av Krim, ved Svartehavet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ukrainas befolkning er estimert til drøye 41 millioner, minus de som bor på den russiskokkuperte Krimhalvøya (2022). Av disse bor 29 millioner i byer og 12 millioner på landsbygda. På Krim bor det cirka 2,5 millioner. Forventet levealder ved fødsel er 76,98 år for kvinner og 66,92 år for menn.

Etter at Russland angrep Ukraina i slutten av februar 2022 oppstod det store flyktningestrømmer både ut av Ukraina og innad i landet. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger var cirka åtte millioner ukrainere registrert som flyktninger i andre land i januar 2023. I tillegg var det også litt under seks millioner internt fordrevne.

Etnisk sammensetning

Flertallet av befolkningen er ukrainere (78 prosent). Andelen russere er 17,3 prosent. På Krim utgjør russerne flertallet av befolkningen (om lag 70 prosent). Her finnes også en betydelig tatarsk befolkning. Krimtatarene ble fordrevet fra Krim under andre verdenskrig, men fikk lov til å vende tilbake til sitt hjemland i 1988.

Historisk utvikling

Tempoet i befolkningstilveksten varierte sterkt på 1900-tallet. I siste del av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var befolkningstilveksten blant de høyeste i Europa. I 1930-årene regner man med at 3–6 millioner døde som følge av hungersnøden i 1932–1933 og de mange politiske utrenskningene og deportasjonene som ble foretatt i denne perioden. I tillegg til dette beregnes befolkningstapet som følge av andre verdenskrig til 5,3 millioner. Ukraina mistet derfor i løpet av en periode på 15 år rundt 25 prosent av befolkningen. Etter andre verdenskrig steg befolkningen jevnt, men flatet ut mot slutten av sovjetperioden. Siden 1993 har Ukraina hatt en nedgang i befolkningen hvert eneste år.

Bosetning

Ved siden av hovedstaden Kiev er de viktigste byene Kharkiv, Donetsk, Odessa og Dnipro. Befolkningstettheten er klart størst i de østlige delene av landet.

Språk

Offisielt språk er ukrainsk. Betydelige deler av den ukrainske befolkningen har imidlertid opp gjennom historien blitt språklig «russifisert». Anslagene over hvor stor del som bruker russisk i dagligtale varierer noe, men de nyeste tyder på at nærmere halvparten enten snakker bare russisk eller skifter mellom russisk og ukrainsk. Andre minoritetsspråk er hviterussisk, rumensk, bulgarsk, ungarsk, tatarisk og polsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg