Ukrainas befolkning

Fra hovedstaden Kiev som ligger på begge sider av elven Dnepr. Kirken til høyre er St. Andreas-kirken.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Europaplassen i Kiev.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kysten av Krim, ved Svartehavet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ukrainas befolkning er estimert til knappe 42 millioner (2020), hvorav 29 millioner bor i byer og 13 millioner på landsbygda. Forventet levealder ved fødsel er 76,98 år for kvinner og 66,92 år for menn.

Etnisk sammensetning

Flertallet av befolkningen er ukrainere (78 %). Andelen russere er 17,3 %. På Krim utgjør russerne flertallet av befolkningen (ca. 70 %). Store deler av den ukrainske befolkningen er blitt språklig «russifisert», og anslagene over hvor stor del av den samlede befolkningen som bruker russisk i dagligtale, varierer noe, men de fleste ligger på rundt 50 %. På Krim finnes også en betydelig tatarsk befolkning. Krimtatarene ble fordrevet fra Krim under andre verdenskrig, men fikk lov til å vende tilbake til sitt hjemland i 1988.

Historisk utvikling

Tempoet i befolkningstilveksten varierte sterkt på 1900-tallet. I siste del av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var befolkningstilveksten blant de høyeste i Europa. I 1930-årene regner man med at tre til seks millioner døde som følge av hungersnøden i 1932–1933 og de mange politiske utrenskningene og deportasjonene som ble foretatt i denne perioden. I tillegg til dette beregnes befolkningstapet som følge av andre verdenskrig til 5,3 millioner. Ukraina mistet derfor i løpet av en periode på 15 år ca. 25 % av befolkningen. Etter andre verdenskrig steg befolkningen jevnt, men flatet ut mot slutten av sovjetperioden. Siden 1993 har Ukraina hatt en nedgang i befolkningen hvert eneste år.

Bosetning

Ved siden av hovedstaden Kiev er de viktigste byene Kharkiv, Donetsk, Odessa og Dnipro. Befolkningstettheten er klart størst i de østlige delene av landet.

Språk

Offisielt språk er ukrainsk. Den største språkminoriteten er de russisktalende, som utgjør ca. 20 %. Langt flere benytter imidlertid russisk i dagligtale. Andre minoritetsspråk er hviterussisk, rumensk, bulgarsk, ungarsk, tatarsk og polsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg