Ukrainas befolkning

Fra hovedstaden Kiev som ligger på begge sider av elven Dnepr. Kirken til høyre er St. Andreas-kirken.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Europaplassen i Kiev.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kysten av Krim, ved Svartehavet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ukrainas befolkning er estimert til 45 490 000 (Verdensbanken 2013). Forventet levealder ved fødsel er 76,0 år for kvinner og 66,1 år for menn.

Tempoet i befolkningstilveksten varierte sterkt på 1900-tallet. I siste del av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var befolkningstilveksten blant de høyeste i Europa. I 1930-årene regner man med at 3–6 millioner døde som følge av hungersnøden 1932–33 og de mange politiske utrenskninger og deportasjoner som ble foretatt i denne perioden. I tillegg til dette beregnes befolkningstapet som følge av den annen verdenskrig til 5,3 millioner. Ukraina mistet derfor i løpet av en periode på 15 år ca. 25 % av befolkningen. Etter den annen verdenskrig steg befolkningen jevnt, men flatet ut mot slutten av sovjetperioden. I 2008 ble folketallet beregnet til nærmere 46 mill.

Flertallet av befolkningen er ukrainere (78 %). Andelen russere er 17,3 %. På Krim utgjør russerne flertallet av befolkningen (ca. 70 %). Store deler av den ukrainske befolkningen er blitt språklig «russifisert», og anslagene over hvor stor del av den samlede befolkningen som bruker russisk i dagligtale, varierer noe, men de fleste ligger på drøye 50 %. På Krim finnes også en betydelig tatarsk befolkning. Krimtatarene ble fordrevet fra Krim under den annen verdenskrig, men fikk lov til å vende tilbake til sitt hjemland i 1988.

Ca. 67 % av befolkningen bor i byer (2008). Ved siden av hovedstaden Kiev er de viktigste byene Kharkiv, Dnipropetrovsk og Donets. Befolkningstettheten er klart størst i de østlige delene av landet.

Språk

Offisielt språk er ukrainsk, som er morsmål for ca. 75 % av befolkningen. Den største språkminoriteten er de russisktalende, som utgjør ca. 20 %. Langt flere benytter imidlertid russisk i dagligtale. Andre minoritetsspråk er hviterussisk, rumensk, bulgarsk, ungarsk og polsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg