Faktaboks

Erasmus-programmet

Erasmus+

Uttale
erˈasmus

Erasmus-programmet er EUs program for utdanning og opplæring, ungdom og idrett. Programmet ble etablert i 1987, og fra 2013 har programmet vært kalt Erasmus+. Norge deltar i programmet gjennom EØS-avtalen.

Erasmus-programmet er mest kjent for å støtte studentutveksling, men inneholder flere andre virkemidler. Programmet revideres jevnlig, men i det gjeldende programmet (2021-2027) ligger det fire hovedtiltak:

  • Individuell mobilitet: tilrettelegging og støtte til mobilitet (også utenfor Europa) for elever, lærlinger, studenter, lærere, ungdom og trenere på alle nivåer, fra barnehage til universitet, i voksenopplæring, idrettsorganisasjoner og andre institusjoner og organisasjoner.
  • Samarbeid og partnerskap: dette tiltaket er rettet inn mot å styrke europeisk samarbeid innen undervisning og læring gjennom partnerskap og samarbeidsprosjekter.
  • Politikkutvikling: europeisk samarbeid på myndighetsnivå, arbeid med implementering av EU-politikk og andre koordineringstiltak innen utdanningsfeltet, inkludert støtte til tiltak for å oppnå målene i Bolognaprosessen.
  • Jean Monnet-tiltaket: støtter undervisning og forskning på europeisk historie og integrasjon. Tiltaket utgjør kun en liten del av Erasmus-programmets samlede aktivitet.

Budsjettet for Erasmus+ 2021-2027 er på 26,2 milliarder euro.

Erasmus-programmet er oppkalt etter den nederlandske filosofen, teologen og humanisten Erasmus av Rotterdam (1465–1536). Navnet er også et akronym for EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg