Internflukt er å flykte fra en utrygg del av et land til en tryggere del av samme land. Internflyktninger er den gruppen flyktninger som har økt mest fra 1990-årene, og de utgjør i dag den langt største gruppen av flyktninger. Internflyktninger kalles også internt fordrevne.

Dersom en person kan få beskyttelse i andre deler av ens hjemland, har hen ikke rett til å bli anerkjent som flyktning i Norge selv om vilkårene for det er oppfylt. Når en utlending søker asyl i Norge, må myndighetene ifølge utlendingsloven § 28 vurdere om internfluktalternativet er aktuelt.

Internfluktalternativet kan for eksempel være aktuelt der en som tilhører en minoritet, blir utsatt for systematiske krenkelser i en region i et land på grunn av spesielle historiske forhold der, uten at de lokale myndighetene griper inn. I en annen del av landet som ikke har den samme tradisjonen, kan vedkommende imidlertid oppholde seg uten å risikere forfølgelse.

Dersom det vil være urimelig byrdefullt for vedkommende og hans familie å flytte til den andre delen av landet, kan internflukt være uaktuelt. Det kan eksempelvis være dersom det er utrygt å oppholde seg i den andre delen av landet på grunn av borgerkrig. I land som Irak og Afghanistan er det mange internt fordrevne flyktninger.

Flyktningdefinisjonen i FNs flyktningkonvensjon og i utlendingsloven omfatter ikke internflyktninger. På tross av at denne gruppen faller utenfor konvensjonene og mandatene til mange hjelpeorganisasjoner, er det blitt vanlig å anerkjenne internt fordrevne som flyktninger. Blant annet anerkjenner Flyktninghjelpen (tidligere Flyktningerådet) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) internflyktninger som flyktninger, og de yter dem humanitær assistanse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg