Faktaboks

Bukovina

Bucovina, Bukowina, Bukovyna

Uttale
bukovˈina
Etymologi

«Bøkelandet»

Bukovina
Bukovina (i rødt) ligger mellom Romania i sør og Ukraina i nord.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Bukovina
Store deler av Bukovina er dekket av skog. Her fra Prislop-passet i Romania.

Bukovina er et landskap i Øst-Europa, etter 1947 delt mellom Romania og Ukraina. Bukovina omfatter deler av de nordøstlige Karpatene og slettelandet frem til elvene Dnestr og Prut, til sammen om lag 10 500 kvadratkilometer.

Befolkningen er en blanding av rumenere, ukrainere og rutenere. Skogen opptar rundt 40 prosent av arealet.

Historie

Bukovina var i middelalderen den viktigste delen av det rumenske fyrstedømmet Moldova, nordvest i landet, med Siret og senere Suceava som hovedsteder. Etter den russisk-tyrkiske krigen i 1769–1774 gikk Tyrkia (Det osmanske riket) etter press og bestikkelser med på å la Bukovina bli overført fra Moldova til Østerrike. Moldova var da en tyrkisk vasallstat.

Østerrike ønsket området for å få en bedre forbindelse mellom Transilvania og Galicja, som Østerrike hadde overtatt ved Polens første deling i 1772. Det ble først kalt «østerriksk Moldova», deretter Bukovina, og ble delvis administrert sammen med det langt større Galicja.

I revolusjonsårene 1848–1849 lot keiseren livegenskapet oppheve, og fra 1850 ble Bukovina skilt fra Galicja og direkte underlagt Wien som eget kronland. På tross av sin østlige beliggenhet kom Bukovina til å tilhøre den østerrikske delen av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn (fra 1867).

I løpet av 1800-tallet endret befolkningens sammensetning seg ved at rumenerne, som opprinnelig hadde vært i flertall, kom i mindretall. Særlig vokste den ukrainske befolkningsandel i Nord-Bukovina. Da Østerrike-Ungarn gikk i oppløsning i 1918, utropte en rumensk nasjonalkongress i hovedstaden Czernowitz – under protester fra ukrainere og russere – Bukovinas forening med Romania. Dette ble godkjent ved freden i Saint-Germain (en av fredsslutningene etter første verdenskrig) i 1919.

I 1940 måtte Romania avstå storparten av Bukovina til Sovjetunionen, men okkuperte det igjen etter det tyske angrepet på Sovjetunionen i 1941. Ved våpenhvilen med de allierte i september 1944 måtte Romania igjen avstå Nord-Bukovina, noe som ble bekreftet ved Parisfreden i 1947.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg