Øksfjorden

Austerstraumen bru til venstre, Husjordøya i midten, Vesterstraumen til høyre og Øksfjorden som strekker seg bakover i bildet.

Øksfjorden

Artikkelstart

Øksfjorden er en fjord på Hinnøya i Lødingen kommune i Nordland. Den fører fra Vestfjorden mot nordøst på nordsiden av Selsøyvær. Fjorden innsnevres ved Husfjordøya; innenfor kalles den Innerfjorden. Nær fjordbotnen deler den seg i henholdsvis Austpollen og Vestpollen. Sistnevnte fører nordvestover til fjordbotnen, og Vestpolldalen videre mot Møysalen. Samlet lengde fra Selsøyvær til botnen av Vestpollen er 27 km, hvorav 18 km inn til Husjordøya; herfra går Innerfjorden fem km videre til fjorddelet. Største dybde har fjorden mellom Selsøyvær og Myrvika på vestbredden av munningen (222 m). I ytre delen er det en rekke øyer på østsiden av fjorden.

Bare de ytre delene av fjorden har fast bosetning. Fra grendene her går det hurtigbåt til Svolvær i vest og til Øksneshamn øst for munningen av fjorden. Øksneshamn har veiforbindelse østover til Austre Kanstad (Fv. 691/Fv. 837) på E 10 ved Kanstadfjorden, og herfra videre til kommunesenteret Lødingen (E 10/Rv. 85). På det smaleste av Øksfjorden ved Husjordøya krysses den av E 10 (Kong Olavs vei; Lofotens fastlandsforbindelse eller Lofast).

Det meste av Innerfjorden med Austpollen ligger i Møysalen landskapsvernområde, hele Vestpollen med dalen innenfor i Møysalen nasjonalpark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg