Øksfjorden, fjord på Hinnøya i Lødingen kommune, Nordland; fører fra Vestfjorden mot nordøst på nordsiden av Selsøyvær. Fjorden innsnevres ved Husfjordøya; innenfor kalles den Innerfjorden. Nær fjordbotnen deler den seg i henholdsvis Austpollen og Vestpollen. Sistnevnte fører nordvestover til fjordbotnen, og Vestpolldalen videre mot Møysalen. Samlet lengde fra Selsøyvær til botnen av Vestpollen er 27 km, hvorav 18 km inn til Husjordøya; herfra går Innerfjorden fem km videre til fjorddelet. Største dybde har fjorden mellom Selsøyvær og Myrvika på vestbredden av munningen (222 m). I ytre delen er det en rekke øyer på østsiden av fjorden.

Bare de ytre delene av fjorden har fast bosetning. Fra grendene her går det hurtigbåt til Svolvær i vest og til Øksneshamn øst for munningen av fjorden. Øksneshamn har veiforbindelse østover til Austre Kanstad (Fv. 691/Fv. 837) på E 10 ved Kanstadfjorden, og herfra videre til kommunesenteret Lødingen (E 10/Rv. 85). På det smaleste  av Øksnesfjorden ved Husjordøya krysses den av E 10 (Kong Olavs vei; Lofotens fastlandsforbindelse eller Lofast).

Det meste av Innerfjorden med Austpollen ligger i Møysalen landskapsvernområde, hele Vestpollen med dalen innenfor i Møysalen nasjonalpark.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.