skrei

Skrei er betegnelse på torsk som tilhører den norsk-arktiske torskebestanden. Denne torsken  samles om vinteren og våren i store antall langs kysten på strekningen mellom Haugesund og Sørøya i Finnmark for å gyte. Hovedmengden gyter ved Lofoten og Vesterålen. Skreien er en torsk som vandrer mellom et gyteområde langs kysten og et oppvekstområde som kan være langt borte. Vår skrei har sitt primære oppvekstområde i Barentshavet.

Det finnes mange andre torskebestander som er vandrende og kan kalles skrei. De viktigste bestandene finnes ved Newfoundland og områdene omkring, ved Island, og ved Grønland. Flere av disse vandrende bestandene har vært sterkt beskattet, og noen av dem har blitt overbeskattet. Den vandrende torsken vokser raskt og blir ofte storvokst. Dette gjør den økonomisk attraktiv. Det at den vandrer over lange strekninger, ofte over internasjonal hav, har gjort den attraktiv for storstilt fiske.

Skreifisket i Norge foregår fra januar til april. Dette fisket har gitt grunnlag for rikdom og bosetning langs kysten i all tid. 

VM i skreifiske er en konkurranse i sportsfiske som er arrangert av Vågan båt- og sjøfiskeforening, første gang i 1991. Reiselivsnæringa anslår at nærmere 5000 tilreisende ankommer Svolvær under arrangementet.

Skrei er utmerket spise. Det er mange steder en stor begivenhet når årets første skrei kan fortæres. Den serveres tradisjonelt trukket i lettsaltet vann, med lever, rogn og kokte poteter som tilbehør (mølje).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.