Av /Digitalt museum.

Artikkelstart

Skrei er torsk som tilhører den norsk-arktiske torskebestanden. Denne torsken samles om vinteren og våren i store antall langs kysten på strekningen mellom Haugesund og Sørøya i Finnmark for å gyte. Hovedmengden gyter ved Lofoten og Vesterålen. Skreien er en torsk som vandrer mellom et gyteområde langs kysten og et oppvekstområde som kan være langt borte. Vår skrei har sitt primære oppvekstområde i Barentshavet.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt skreið, det å ‘skride’ (frem).

Utbredelse

Det finnes mange andre torskebestander som er vandrende og kan kalles skrei. De viktigste bestandene finnes ved Newfoundland og områdene omkring, ved Island, og ved Grønland. Flere av disse vandrende bestandene har vært sterkt beskattet, og noen av dem har blitt overbeskattet. Den vandrende torsken lever ofte av annen fisk, som for eksempel sild og lodde. Den vokser raskt og kan bli storvokst om den får leve lenge. Dette gjør den økonomisk attraktiv. Det at den vandrer over lange strekninger, ofte over internasjonalt hav, har gjort den attraktiv for storstilt fiske.

Fiske

Skreifisket i Norge foregår fra januar til april. Dette fisket har gitt grunnlag for rikdom og bosetning langs kysten i all tid.

VM i skreifiske er en fiskekonkurranse som blir arrangert av Vågan båt- og sjøfiskeforening, første gang i 1991. Reiselivsnæringa anslår at nærmere 5000 tilreisende ankommer Svolvær under arrangementet.

Mat

Skrei er utmerket spise. Det er mange steder en stor begivenhet når årets første skrei kan fortæres. Den serveres tradisjonelt trukket i lettsaltet vann, med lever, rogn og kokte poteter som tilbehør (mølje).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg