Møysalen, fjell på Hinnøya, på grensen mellom Hadsel, Lødingen og Sortland kommuner, Nordland; 1262 moh. og høyeste fjell i Vesterålen. Fjellet er nest høyeste på ei øy langs norskekysten, bare slått av Langlitinden (1276 moh.) på Andørja i Troms.

Med den karakteristiske Salen og de to Møyen’ er Møysalen et kjent landemerke som kan skues fra vest i havet, fra Hadselfjorden og Vikjet, Raftsundet, så vel som nede i Øyhellesundet og Vestfjorden. Breen på toppen, Skavlen og Fonnisen, botnbreen på sørsida, vokser eller minker fra år til år, alt etter skiftningene i vær og klima. 

I 2003 ble Møysalen nasjonalpark opprettet. Den omfatter 51,2 km2 med Møysalen som sentrum og landskapsvernområde i nasjonalparkens ytterkant.

Navnet betyr mest sannsynlig slottet eller heimen til møyene. I folkevisene er Møysalen det samme som jomfrubur. Møy betyr ungjente. Storemøya og Litjemøya er de to staurene, nålene, ved sida av salen. Formasjoner som slike staurer, nåler og stapper har ofte navn som menneskelige skikkelser.

Møysalen er et eksklusivt toppturmål med besøk fra inn- og utland. Turen regnes som en av de gjeveste i landet, og friluftsmagasinet UTE kåra Møysalen til landets flotteste naturopplevelse i 2009.

Den klassiske ruta til toppen går fra Lonkanfjorden via Nordbotn på Lina og videre opp Memuruskaret. Med båtskyss blir dette korteste vegen, og ruta går gjennom et landskap med dramatisk natur og kulturminner fra gammel bosetting og fra gruvedrifta i fjorden (1905 til 1914). Ruta fra Fiskfjorden via Tredjevassbotn over Møysalaksla er også en del brukt. Andre ruter er fra Ingelsfjordeidet via Forkledalen og også opp Vestpolldalen fra Vestpollen i Øksfjorden via Husjorda. Fra kjettingvegen på ca. 700 moh. over Øvervatnet er det bare éi rute. Etter at det kom veg fram til Kaljord, har det meste av trafikken til toppen gått derfra. Siden midt på 80-tallet har Møysaltur organisert guidede turer til Møysalen hele sommeren med båtskyss fra Hennes. 

Anbefalt lenke

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 2 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.