Clare (fylke i Irland)

Cliffs of Moher ligger i County Clare. Utsikt sørover.

Cliffs of Moher
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Clare er en kommune er i Irland, i provinsen Munster. Kommunen hadde 118 627 innbyggere ved folketellingen i 2016 og har et areal på 3442 kvadratkilometer. Administrasjonssenter er Ennis og høyeste punkt er Moylussa, 532 meter over havet.

Faktaboks

Uttale
klˈɛə
Også kjent som

Irsk an Chláir

Geografisk er grevskapet avgrenset av Galway Bay i nord, og fjorden ved utløpet av elva Shannon i sør.

Clare er et karstområde med mye eng og oppdrett av kveg. Ved den steile klippekysten med turistattraksjonen Cliffs of Moher ligger flere badesteder. Det finnes marmor- og skiferbrudd. Det er en del industri ved Shannon lufthavn. Stedet har mye turisme, spesielt langs kysten.

Historie

Selv om Clare i moderne tid inngår i provinsen Munster, er det geografisk og kulturelt også knyttet til provinsen Connaght i nordvest. Frem til området ble erobret av kongeriket Munster på 1000-tallet hørte Clare til kongeriket Connaght.

I flere hundre år etter dette, ble Clare vekselvis regnet til Connaught og til Munster, og det var i en periode et eget småkongedømme under navnet Thomond. Navnet Clare er nyere, og det kommer enten fra Thomas de Clare, som styrte Thormond på 1200-tallet, eller fra stedsnavnet Clarecastle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg