Faktaboks

Louis Mountbatten

Louis Francis Albert Victor Nicholas Mountbatten

Lord Mountbatten

Louis av Battenberg

fra 1947 1. earl Mountbatten of Burma

Født
25. juni 1900, Windsor, England
Død
27. august 1979, Donegal Bay, Sligo, Irland
Louis Mountbatten
Louis Mountbatten var en britisk sjøoffiser og koloniadministrator, og en del av den britiske kongefamilien. Foto fra 1943.
Av .

Louis Mountbatten var en britisk sjøoffiser og koloniadministrator, og en del av den britiske kongefamilien. Han var siste britiske visekonge i India fra 1947 og personlig rådgiver for Elizabeth 2. fra 1953. Louis Mountbattens personlige liv har også vært omstridt, med påstander om sviktende moral og straffbare handlinger.

Familie og navn

Louis Mountbatten var sønn av Louis Alexander av Battenberg, 1. marquess of Milford Haven. Hans oldemor og gudmor var dronning Victoria. Hans storesøster var prinsesse Alice, prins Phillips mor. Under oppveksten ferierte han hos familiens kongelige russiske slektninger i Vinterpalasset i St. Petersburg. I 1917, under første verdenskrig, vedtok kong George 5. å anglifisere alle tyske navn i den britiske kongefamilien, med det resultat at Battenberg-familien ble hetende Mountbatten.

Offiser og statsmann

Ananda Mahidol og Louis Mountbatten
Kong Ananda Mahidol og lord Louis Mountbatten i Bankok, januar 1946.
Av .

Under andre verdenskrig deltok Mountbatten blant annet i den britiske evakueringen fra Norge etter slaget om Narvik, og ledet evakueringen fra Namsos i 1940 og flere raid mot tyskokkuperte deler av Europa. Han ble viseadmiral i 1942, var sjef for de allierte styrkene i Sørøst-Asia i 1943–1946 og ledet felttoget i Burma (i dag Myanmar).

I februar 1947 ble han den siste indiske visekongen og var generalguvernør for India til 15. august samme år. Fra samme dato var han generalguvernør for samveldelandet India til 21. juni 1948. Mountbatten bidro til delingen av det britiske koloniriket India i de to selvstendige statene India og Pakistan, selv om han understreket i en radiotale så sent som i juni 1947 at han hadde ønsket å unngå delingen. Videre var han sjef for de allierte flåtestyrkene i Middelhavet i 1953–1954, sjef for den britiske marinen i 1955–1959 og for den britiske forsvarsstaben i 1959–1965.

Personlige forhold og privatliv

Louis Mountbatten

Louis Mountbatten

Av /NTB Scanpix ※.

Mountbatten var personlig rådgiver for dronning Elizabeth 2. fra 1953, og var kjent under kallenavnet «Dickie». Han var innflytelsesrik person, som hadde et særlig godt forhold til sin grandnevø, den senere kong Charles.

Mountbatten var gift med den lavadelige Edwina Ashley fra 1922 til hun døde i 1960. Disse levde et luksuriøst liv. Ferier ble stort sett tilbragt i Classiebawn slott nord på Irlands vestkyst, ca. to mil fra grensen til Nord-Irland. Ifølge Mountbatten selv skal begge ektefellene ha vært utro mot hverandre gjennom hele ekteskapet.

Død

Restene av Louis Mountbattens båt
Louis Mountbatten ble drept av (P)IRA i et bombeattentat om bord i båten sin utenfor kysten av Irland i 1979. På bildet går en irsk politimann gjennom vrakrestene av båten til Mountbatten, Shadow V.
Restene av Louis Mountbattens båt
Av /NTB.

Mountbatten ble drept av IRA ved et bombeattentat på fisketur om bord i sin båt utenfor kysten av Irland i 1979. To andre passasjerer mistet også livet. Hovedmannen bak drapet ble arrestert i en veisperring av irsk politi to timer før bomben detonerte, og ble dømt på grunnlag av tekniske bevis. I 1998 ble han sluppet fri som en del av løslatningsprogrammet etter langfredagsavtalen i 1998.

Sinn Féin-lederen Mary Lou McDonald beklaget drapet på Louis Mountbatten kort tid etter at prins Philip, som Mountbatten var onkel til, døde i 2021.

Filmatisering

Mountbatten er en gjennomgående rollefigur i de fire første sesongene av Netflix-produksjonen The Crown, som handler om den britiske kongefamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg