HJK, Forsvarets kompetansesenter innen jegertjeneste, fallskjermtjeneste og antiterrortjeneste. HJK er plassert i Rena leir, Åmot kommune. HJK er en fleksibel og operativ spesialstyrke som med høy reaksjonsevne og kvalitet skal løse nasjonale og internasjonale oppdrag. Spesialoperasjoner som HJK er trent for å utføre omfatter militære aktiviteter utøvd av spesielt utpekte, organiserte, trente og utstyrte styrker ved bruk av operasjonsteknikker og metoder som ikke er vanlige for konvensjonelle styrker. Disse aktivitetene utøves både i fred, krise, militær konflikt og krig uavhengig av eller koordinert med konvensjonelle styrker for å oppnå militære, politiske, økonomiske eller psykologiske mål. HJK har fallskjermjegere som er spesielt utvalgte vernepliktige, og spesialjegere som er befal eller vernepliktige som har avtjent førstegangstjenesten. Hærens jegerkommando er direkte underlagt generalinspektøren for Hæren.

Hærens jegerkommando er fra 2004 den ene av tre styringslinjer i Hæren ved siden av Hærens styrker (HSTY) og Hærens transformasjons- og doktrinekommando (TRADOK). En egen underavdeling ved HJK er Forsvarets spesialkommando (FSK), opprettet 1981, som skal støtte politiet i bekjempelse av terror og trusler mot vitale norske interesser innenlands og offshore.

Historikk. Avdelingen ble opprettet 1962 på Trandum under navnet Hærens fallskjermjegerskole med hovedoppgave å utføre oppklarings- og sabotasjeoppdrag. Fra 1980-årene fikk den også ansvaret for å støtte politiet i terrorbekjempelse. Siden 1996 har HJK bidratt i internasjonale operasjoner (bl.a. Kosovo 1999, Makedonia 2001, Afghanistan 2002). I 1997 endret styrken navn fra Hærens jegerskole til Hærens jegerkommando, samtidig som den flyttet fra Trandum til Rena leir.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. juni 2014 skrev Gudmund Eiane

Denne artikkelen bør slettes.HJK er nå blitt integrert i Forsvarets Spesialkommando.

4. juni 2014 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,

Takk for artikler og innspill!Jeg ser at Hærens jegerkommando er blitt en integrert del av Forsvarets spesialkommando, slik du skriver. Vi trenger derfor ikke en egen artikkel om denne. Men teksten over inneholder en del utdypende informasjon og historikk, så en del av den bør integreres i den nye artikkelen før sletting.Jeg vil se på dette i løpet av noen dager. Legg gjerne inn forslag på teksten om Forsvarets spesialkommando dersom du har innspill på hva som bør tas med fra denne artikkelen.Vennlig hilsen

Marte Ericsson Ryste

Redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.