Faktaboks

Philip

Philip, hertug av Edinburgh

Philip Mountbatten

Født prins Filip av Hellas og Danmark

Uttale
fˈilip
Født
10. juni 1921, Mon Repos, Korfu, Kongeriket Hellas (nå Hellas)
Død
9. april 2021, Windsor Castle, Berkshire, England
Prins Philip
Prins Philip i uniform i 2011.
Av /AFP/NTB Scanpix.
Elizabeth og Philip

Prinsesse Elizabeth og Philip Mountbatten giftet seg i 1947. Elizabeth var da den første i arverekkefølgen til den britiske tronen, og ble dronning Elizabeth 2 da hennes far, kong George 6, døde i 1952. Philip frasa seg sine greske og danske prinsetitler da han forlovet seg med Elizabeth, og ble prins av Storbritannia og hertug av Edinburgh.

Dronningens familie
Dronning Elizabeth og prins Philip i 1957 med barna prins Charles og prinsesse Anne.
Av /Library and Archives Canada.
Lisens: CC BY 2.0

Philip var en britisk prins, ektemannen til dronning Elizabeth 2. av Storbritannia. Han ble født som prins av Hellas og Danmark, men før det kongelige bryllupet i 1947 sa Philip fra seg sine greske og danske titler, og fikk etter hvert flere britiske, deriblant hertug av Edinburgh (Duke of Edinburgh). Som prinsgemal fra 1952 til sin død i 2021 ble han den lengstsittende kongelige ektefellen i britisk historie.

Familie og bakgrunn

Philips far, prins Andreas av Hellas og Danmark, var sønn av kong Georg 1 av Hellas. Philips mor, prinsesse Alice av Battenberg, var datter av prins Louis Alexander av Battenberg og oldebarn av dronning Victoria av Storbritannia.

Philip ble født på Korfu i Hellas i 1921, men ble oppdratt i Storbritannia. Han utdannet seg som sjøoffiser ved sjøkrigsskolen Royal Naval College i Dartmouth (Storbritannia), og tjenestegjorde i den britiske marinen fra 1939 til Elizabeth ble dronning i 1952. Philip var stasjonert på flere britiske krigsskip under andre verdenskrig.

Ekteskap med Elizabeth

Philip traff Elizabeth allerede i 1939 da hennes foreldre, kong Georg 6 og dronning Elizabeth (dronningmoren), besøkte sjøkrigsskolen. Da var prinsesse Elizabeth bare 13 år gammel. Et år før bryllupet fikk Philip tillatelse fra kongen til å gifte seg med den unge prinsessen. Philip ble britisk statsborger før bryllupet i 1947 og tok da sin mors etternavn Mountbatten. Det var Philip som i 1952 meddelte Elizabeth at hennes far, kongen, var gått bort. Paret var da på reise i Kenya. I 1957 fikk han tittelen prins av Storbritannia.

Prins Philip ga opp sin aktive tjeneste i det militære da Elizabeth ble dronning. Da viet han sitt liv til det britiske kongehuset og de rojale pliktene som det medførte. Han var dronningens høyre hånd både privat og offentlig, og ble kjent for å være den som alltid var to skritt bak regenten. Det ble ofte sagt at han som inngiftet kunne uttrykke noe av hva dronningen selv tenkte; grunnet rollen som monark holdt Elizabeth ofte tankene sine for seg selv.

Philip ble kjent for sin lune humor og mange gode replikker. Han var godt likt av det britiske folk og tok seg alltid tid til å snakke med fremmøtte under seremonier og andre offentlige arrangementer. Sammen med tronarvingen prins Charles ble han også sett på som den i kongefamilien som var opptatt av at kongehuset alltid gikk i takt med samfunnsutviklingen. Derfor var modernisering og fornying en viktig del av Philips oppgaver i monarkiet. I 1969 uttrykte han: «Det er galt å tro at monarkiet eksisterer for dronningen. Det gjør det ikke. Det eksisterer for å tjene folket og skal være i folkets interesse».

Prinsen kunne imidlertid også oppfattes som frittalende og til tider støtende i kommentarene. Det finnes mange episoder og tilfeller av nedlatende utsagn, og utsagn som mange mente kunne oppfattes som rasistiske. På sine mange reiser kunne han til tider virke arrogant med sine britiske overklassemanerer, og ble ofte sett på som en representant for det koloniale Storbritannia.

Kongelige oppdrag

Prinsen var den høye beskytter for mer enn 800 organisasjoner, og stilte ofte opp for å snakke på vegne av mange av disse. Det var organisasjoner innen miljø, natur, industri, sport og utdanning som interesserte prinsen mest. Han var blant annet World Wide Fund for Natures president i Storbritannia fra 1961 til 1982, internasjonal president fra 1981 og president emeritus fra 1996. Philip var også opptatt av britisk industri og da særlig bilindustri. Han hadde en spesiell forkjærlighet for Land Rovers, og under begravelsen lå prinsens kiste på planet til en ombygd Land Rover malt i militærgrønn farge.

I en alder av 96 år trakk Prins Philip seg fra sine rojale plikter i 2017. Da hadde han utført mer enn 22 000 egne oppdrag på vegne av kongefamilien, i tillegg til alle oppdragene hvor han medfulgte dronningen. Han reiste jorda rundt flere ganger på oppdrag for kongehuset og det britiske samveldet.

Død og begravelse

I årene før sin død var prins Philip ut og inn av sykehus. Han døde stille og rolig på Windsor-slottet etter et langt liv i kongelig tjeneste, og den nedtonede begravelsen var helt i prinsens ånd. Han likte ikke oppstyr rundt sin egen person og minnet andre medlemmer av kongehuset på at de alltid, i kraft av sine posisjoner, var rollemodeller for det britiske folk.

Philip ble begravet i St. George-kapellet på Windsor-slottet 17. april 2021. Begravelsen var regissert av prinsen selv, men måtte begrenses på grunn av koronaviruspandemien. Dermed var det bare nærmeste familie og noen få venner som deltok. Det var opprinnelig 800 personer som skulle deltatt, men kun 30 fikk anledning grunnet restriksjonene i Storbritannia på det aktuelle tidspunktet.

Etter begravelsen ble Philips kiste lagt i det kongelige hvelvet inne i St. Georges-kapellet. Ved prinsens død uttrykte dronning Elizabeth: «Det er nå et stort tomrom i mitt liv og i kongefamilien».

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Philip

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg