Martin McGuinness, nord-irsk republikansk politiker (Sinn Féin). Han ble fengslet flere ganger, blant annet i 1973 på grunn av medlemskap i IRA. Militær leder for IRA 1978–82; han ble i britiske og irske media oppfattet som IRAs reelle leder.

McGuinness var fra 1994 Sinn Féins forhandlingsleder i fredsforhandlingene og sto sentralt i arbeidet med Langfredagsavtalen fra 1998, som gjorde slutt på den væpnede konflikten i provinsen og etablerte en nasjonal samlingsregjering. Martin McGuinness var medlem av den nordirske folkeforsamlingen og provinsregjeringen som utdanningsminister fra 1999 til den ble suspendert i 2002. Han var også medlem av det britiske parlamentet 1997-2013. 2011 stilte han som presidentkandidat for Sinn Fein i irske republikken. 

Fra 2007 til 2017 var Martin McGuinness viseførsteminister og innenriksminister i den nordirske samlingsregjeringen. Han trakk seg våren 2017 hovedsakelig på grunn av samarbeidsproblemer med det Demokratiske unionistpartiet og førsteminister Arlene Foster, men også på grunn av sykdom. Hans politiske avskjed utløste nyvalget i mars 2017, hvor McGuinness ikke selv stilte til gjenvalg på grunn av dårlig helse. Han døde i sitt hjem i (London)Derry 21 mars.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.