Irland (øy i Europa)

Irland

Av /Store norske leksikon ※.

Det berømte landskapet Cliffs of Moher i County Clare. Utsikt sørover.

Cliffs of Moher
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Irland er den vestligste av De britiske øyer, skilt fra Storbritannia ved North Channel, Irskesjøen og St. Georges Channel, med et areal på om lag 82 000 kvadratkilometer. Øya er delt mellom republikken Irland og Nord-Irland, som er i union med Storbritannia.

Faktaboks

Uttale

ˈiːrlann, ˈirlann

Også kjent som
Erin (poetisk navn) Éire (irsk), Ireland (engelsk), Hibernia (latin)

Befolkingen er om lag 6,7 millioner (2017), hvorav mellom 1/4 og 1/3 bor i Nord-Irland. Siden 1990-årene har det vært betydelig innvandring, særlig fra andre europeiske land.

I flere idretter deltar Irland som egen enhet, med utøvere både fra republikken Irland og fra Nord-Irland. Dette gjelder blant annet i rugby og i boksing.

Historisk sett var øya Irland delt i fire eller flere kongedømmer, og øya ble angrepet og delvis kolonisert av skandinaviske vikinger og normannere. Fra 1500- til 1700-tallet erobret England øya; først området rundt Dublin, og sist områdene i Ulster i nordvest. Irland ble i 1801 et eget kongedømme, i union med Storbritannia. Som en konsekvens av Irland-loven i 1920 har øya siden mai 1921 vært delt i to politiske enheter. Seks av de ni grevskapene i provinsen Ulster fortsatte i union med Storbritannia, mens provinsene Leinster, Connaught og Munster, samt tre av grevskapene i Ulster, fikk dominionstatus som Fristaten Irland, og ble senere fullt selvstendig, som republikken Irland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg