Sinn Féin er et irsk politisk parti.

Sinn Féin ble stiftet av Arthur Griffith i 1904. Partiet gikk inn for en uavhengig irsk republikk, i opposisjon til nasjonalistpartiet, som ville oppnå Home Rule med parlamentariske midler. Sinn Féin fikk under ledelse av Eamon De Valeraen stadig mer revolusjonær karakter og støttet «påskeopprøret» i 1916. Ved valgene i 1918 fikk Sinn Féin et overveldende flertall i Irland. Partiet nektet å møte i parlamentet i London, men organiserte et illegalt parlament, Dáil Éireann, og en illegal administrasjon i Irland.

I årene som fulgte stod Sinn Féin i spissen for den væpnede kamp mot Storbritannia. I 1921–1922 ble partiet sprengt mellom en «konstitusjonell» fløy under Griffith og Michael Collins, som gikk inn for forlik med Storbritannia, og en «republikansk» fløy under De Valera, som fortsatte kampen. I 1927 besluttet De Valera å delta i parlamentet. Dette førte til en ny splittelse. De Valera kalte sitt parti Fianna Fáil, mens den gruppen som beholdt navnet Sinn Féin, ble uten politisk innflytelse.

Irland ble uavhengig av Storbritannia i 1937.

Sinn Féin ble siden navnet på den politiske delen av IRA. Partiet har siden 1990-årene spilt en rolle i fredsprosessen i Nord-Irland, og ved valgene til provinsforsamlingen i 1998 fikk partiet 17,7 prosent av stemmene i Nord-Irland; en andel som økte til 23,5 prosent i 2003 og 26,2 prosent i 2007. Partiet deltar fra 2007 i den nordirske samlingsregjeringen.

Ved det britiske parlamentsvalget i 2010 fikk Sinn Féin 5 mandater og 25,5 prosent av stemmene i Nord-Irland.

Ved parlamentsvalget i Irland i 2011 gjorde Sinn Féin et av sine beste valg og fikk 9,9 prosent av stemmene og 14 mandater i parlamentet i Dublin.

Den mangeårige partilederen Gerry Adams ble i februar 2018 avløst av Mary Lou McDonald.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.