Ho Chi Minh

Faktaboks

Ho Chi Minh
Nguyên Tat Thanh. Født Nguyễn Sinh Cung
Født
19. mai 1890, Kim Liên, Fransk Indokina (nå Vietnam)
Død
2. september 1969, Hanoi, Nord-Vietnam (nå Vietnam)
Ho Chi Minh

Ho Chi Minh var en revolusjonær, vietnamesisk politiker. Han var en overbevist kommunist og nasjonalist. Foto fra circa 1946.

Av .
Ho Chi Minh

Foto av en ung Ho Chi Minh fra 1921.

Av .

Artikkelstart

Ho Chi Minh var en revolusjonær, vietnamesisk politiker. Han var overbevist kommunist og nasjonalist, og hadde Vietnams selvstendighet som sitt fremste mål. I 1941 grunnla han den nasjonale vietnamesiske frigjøringsbevegelsen Viêt Minh, som bekjempet både japanerne og det franske kolonistyret i Indokina i 1940- og 1950-årene. I 1945 utropte han Den Demokratiske Republikk Vietnam. Etter seieren i Indokinakrigen (1946–1954) mot Frankrike ble han president i det selvstendige Nord-Vietnam.

Under Vietnamkrigen ble Ho Chi Minh et viktig antiimperialistisk symbol og en samlende kraft i motstandskampen mot de amerikanske intervensjonsstyrkene. Ho Chi Minh regnes som grunnleggeren av det moderne Vietnam. Etter seieren i krigen og Vietnams gjenforening i 1975 ble Sør-Vietnams hovedstad Saigon omdøpt til Ho Chi Minh-byen.

Bakgrunn

Ho Chi Minh (parade)

Landsfaderen Ho Chi Minh æres under en parade under trettiårsjubileet for vietnamkrigens slutt i Danang, 29. mars 2005.

Av /NTB Scanpix ※.

Ho Chi Minh var utdannet lærer, og arbeidet i flere år som sjømann i utenriksfart. Han oppholdt seg i Paris under første verdenskrig, og arbeidet en tid som fotograf. Han ble medlem av det franske sosialistiske parti, og var spesielt opptatt av kolonifolkenes frigjøringskamp. Han skrev artikler og boken Procès de la colonisation française. Han var medlem av det franske kommunistparti fra 1920.

Politisk bakgrunn

Ho oppholdt seg i Moskva i 1923–1925 hvor han ble kjent med Lenin og Trotskij. Han var medlem av Mikhail Borodins delegasjon i Kina i 1925–1927. Etter et nytt Moskvaopphold vendte han tilbake til Østen, der han i 1930 samlet de rivaliserende kommunistiske fraksjoner til et enhetlig parti. Etter et bondeopprør i 1930 ble han dømt til døden in absentia av franskmennene. Han ble arrestert i Kina av Guomintang i 1942, men frigitt etter inngripen av amerikanerne som ville bruke hans organisasjon til spionasje mot japanerne i Indo-Kina. Han fikk støtte av de allierte som leder av Viêt Minh, en nasjonal frigjøringsbevegelse han hadde stiftet i 1941 i Sør-Kina.

Presidentperiode

Ho ble president i Den demokratiske republikken Vietnam, proklamert i september 1945, og undertegnet overenskomsten med Frankrike i mars 1946. Etter bruddet med den franske regjeringen i desember 1946, hadde Ho sitt hovedkvarter i Thai Nguyen inntil Hanoi ble hovedstad i 1954, etter den franske kapitulasjon ved Dien Bien Phu.

Da en forfatning i Nord-Vietnam trådte i kraft i 1960, ble Ho valgt til president og på partikongressen samme år til partiformann. Han brukte sin autoritet til å holde Nord-Vietnam utenfor den ideologiske striden mellom Beijing og Moskva. Han arbeidet for å forene folk og parti i kampen mot Saigonregjeringen og etter 1965 mot USA, med gjenforening av de to adskilte landsdelene som målsetning. Ho var kjent for en asketisk livsførsel og ble på folkemunne gjerne kalt Bac Ho (Onkel Ho).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg