røyskatt

Røyskatt kan forveksles med snømusa, men snømusa er mindre og har kortere hale uten den svarte spissen.
Røyskatt i vinterpels av . CC BY NC ND 2.0

Røyskatt fotografert på Hardangervidda. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Røyskatt av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse
Røyskatten i pelsskiftet på våren av . CC BY SA 3.0
Røyskatt i sommerpels.
Røyskatt sommerpels av . CC BY SA 2.0

Røyskatt er en rovdyrart i mårfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Mustela erminea

Sommerdrakten er gulbrun på ryggen og gulhvit på buken. Om vinteren er den hvit. I begge drakter er halespissen svart. Hannen blir opptil 29 centimeter lang, med en hale på cirka 12 centimeter og vekt inntil 250 gram. Hunnen er noe mindre. Røyskatten kan forveksles med snømusa, (Mustela nivalis), men snømusa er mindre og har kortere hale uten den svarte spissen.

Røyskatten lever stort sett av smågnagere. Bestanden varierer sterkt, med topp i smågnagerår. I slike år blir også kullene større. I et lemenår ble det fanget en hunn med 17 fostre, ellers er det vanlig med 5–8 unger.

Arten forekommer i skog og tundraområder. Den er utbredt i Eurasia og Nord-Amerika. Røyskatten er innført til New Zealand, hvor den er blitt en trussel mot truede dyrearter. I Norge finnes den over hele landet, fra kysten til høyfjellet.

Vinterskinnet, som kalles hermelin, har alltid vært et verdifullt pelsverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg