snømus

Snømus er en rovdyrart i mårfamilien. Den kan forveksles med røyskatt, men er mindre og mangler den svarte halespissen. Sommerpelsen er brun på oversiden og hvit på undersiden. Om vinteren er snømusa helt hvit.
Snømus
Av /Norsk jaktleksikon.

Snømus

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Snømus er en rovdyrart i mårfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Mustela nivalis

Den har slank kropp og korte ben. Hodet er flatt og nesten trekantet, ørene er avrundede. Sommerpelsen er brun på oversiden, hvit på undersiden. Snømusa ligner mye på en røyskatt, men er mindre og har ikke dennes lange hale og svarte halespiss. Som røyskatten har den også hvit vinterpels. Hannene har vanligvis en kroppsvekt på 40–100 gram, kroppslengde på 19–23 centimeter og hale på 3–4 centimeter. Hunnene er mindre enn hannene.

En mindre form, dvergsnømus, lever i nordlige områder. Den er tidligere blitt regnet som en egen art.

Snømusa lever av smågnagere, småfugl, egg og fisk med mer. De kan bli fire–syv, iblant opptil ti år. De får vanligvis tre–syv, men opptil tolv unger, som fødes i mai–juni. I motsetning til røyskatt har snømus ikke forsinket innplanting.

Arten forekommer i en stor variasjon av leveområder over hele Europa unntatt Irland, Asia nord for Himalaya, øyene i Middelhavet, Nord-Afrika og Egypt. Den er utbredt i Norge over hele landet, fra kyst til høyfjell.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg