Snømus

SCODE. Begrenset gjenbruk

Snømus er en rovdyrart i mårfamilien.

Den har slank kropp og korte ben. Hodet er flatt og nesten trekantet, ørene er avrundede. Sommerpelsen er brun på oversiden, hvit på undersiden. Snømusa ligner mye på en røyskatt, men er mindre og har ikke dennes lange hale og svarte halespiss. Som røyskatten har den også hvit vinterpels. Hannene har vanligvis en kroppsvekt på 40–100 g, kroppslengde 19–23 cm, og hale 3–4 cm. Hunnene er mindre enn hannene.

En mindre form, dvergsnømus, lever i nordlige områder. Den er tidligere blitt regnet som en egen art.

Snømusa lever av smågnagere, småfugl, egg og fisk med mer. De kan bli 4–7 (opptil 10) år. De får vanligvis 3–7 (opptil 12) unger, som fødes i mai–juni. I motsetning til røyskatt har snømus ikke forsinket innplanting.

Arten forekommer i en stor variasjon av leveområder over hele Europa (ikke Irland), Asia nord for Himalaya, øyene i Middelhavet, Nord-Afrika og Egypt. Den er utbredt i Norge over hele landet, fra kyst til høyfjell.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.