kameleoner

kameleon

Av .

Kameleoner. Kameleonene er spesielt tilpasset et liv i trær og busker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kameleoner er en reptilfamilie i underordenen øgler, med rundt 200 arter.

Faktaboks

Uttale
kameleˈoner
Etymologi

av latin og gresk ‘jordløve’

Vitenskapelig navn
Chamaeleonidae

Den 4–60 centimeter lange kroppen er sammenpresset fra sidene, ofte med en kam på ryggen. Hodet er stort, flatt baktil og nesten hjelmformet, ofte med hornaktige fremspring. Huden er dekket av små, kornlignende skjell. De store utstående øynene er beskyttet av et tykt, ringformet øyelokk. De beveger seg meget raskt. Beina er gode klatreføtter, lange og senete, og tærne er sammenvokst i to grupper på to, respektive tre i hver. Disse arbeider mot hverandre og danner et meget effektivt griperedskap. Kameleoner har lang gripehale, som ikke kan kastes av. De er fremragende klatrere, og oppholder seg mest i trærne. Tungen kan være like lang som hele kroppen. Den slenges lynrapt ut etter byttet, og fanger det med den fortykkede, klebrige spissen. Fra bakre del av lungene går det ut forgrenede luftsekker, som ligger mellom innvollene og gjør det mulig for dyret å blåse seg opp.

Kameleonene kan forandre farge etter omgivelsene og etter sinnsstemningen – for eksempel når den er redd eller aggressiv. Hudens overflatelag har pigmenter. Under dette laget ligger celler med guaninkrystaller. Når dyret endrer avstanden mellom disse krystallene vil lyset som reflekteres fra krystallene forandre bølgelengde, og kameleonen skifter farge. Fargeskifter fungerer først og fremst som sosiale signaler, men de spiller også en viss rolle som kamuflasje og for varmebalansen. De legger cirka 5–40 egg, som graves ned i jorden (noen få arter føder levende unger).

Kameleonene lever på Madagaskar, i resten i Afrika og i det sørlige Asia til Sri Lanka. Én art, den kjente Chamaeleo chamaeleon, finnes i det sørlige Spania, Sicilia, Malta, Kypros, Kreta og andre greske øyer, samt sørlige Hellas. Den er cirka 30 centimeter lang og holdes iblant som fluefanger. I tillegg er kameleoner innført en rekke steder, som for eksempel Hawaii, California og Florida.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kameleoner
Chamaeleonidae
Artsdatabanken-ID
169492
GBIF-ID
9453

Kommentarer (3)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

«Kameleonene kan forandre farger etter omgivelsene og etter sinnsstemningen – f.eks. når den er redd eller aggressiv. Forandringene skyldes sterkt forgrenede pigmentceller, som kan trekkes sammen eller utvides. De legger ca. 5–40 egg, som graves ned i jorden (noen få arter føder levende unger).» Dette er i strid med det NatGeo forteller 4. januar 2016: «Kameleonens merkelige fargeskifter skyldes ikke pigment, men *krystaller*, og formålet er ikke å kamuflere seg, men å kommunisere. [… D]en fysiologiske reaksjonen har først og fremst kommunikasjon som formål. ¶ Øglen bruker ”fargespråket” til å gi uttrykk for ting som påvirker tilstanden dens: paringslyst, konkurranse, miljøpåvirkninger. Det mener man i hvert fall i dag.
Forskere hadde lenge antatt at kameleonen skiftet farge ved å lede hudcellepigmenter ut i kroppen gjennom årelignende celleutvidelser. […] ¶ Michel Milinkovitch, som er evolusjonær genetiker og biofysiker, hevdet at denne teorien ikke var holdbar fordi det var mange grønne kameleoner, men ingen grønne pigmenter i hudcellene deres.» Kilde: https://natgeo.no/dyr/krypdyr/slik-skifter-kameleonen-farge

svarte Kjell-Olav Hovde

Takk for fint innspill! Se svar i ny tråd nedenfor :)

skrev Jon Kristian Skei

Takk for innspill. Jeg har nå lagt inn noen endringer i artikkelen basert på ny kunnskap om kameleoner. Hele artikkelen vil imidlertid bli revidert i den nærmeste fremtid.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg