Faraorotte
Faraorotta tilhører familien Herpestidae.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
utbredelse av faraorotte
Utbredelse av faraorotte (Herpestes ichneumon). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av faraorotte

Faraorotte er en art av rovdyr som er noe større enn en vanlig norsk huskatt. Den har en langhåret grågrønn pels som faller nøye sammen med fargen i omgivelsene.

Faktaboks

Også kjent som

faraokatt

Vitenskapelig navn
Herpestes ichneumon
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

De gamle egypterne betraktet den som et hellig dyr, og tilba faraorotta som landets velgjører og tilintetgjører av slanger og krokodiller. Etter Plinius' skildring skulle den springe inn i krokodillenes gap og rive i stykker deres hjerte.

Levevis

Den holder til i elvebreddenes sivskoger og graver seg underjordiske hi. Den lever enkeltvis og jager bare om dagen, men om sommeren i familiegrupper. Arten lever av krypdyr, fugl og pattedyr, men tar også frukt.

Utbredelse

Faraorotta forekommer i det meste av Afrika (ikke Sahara, skoger i de sentrale og vestlige områder samt Sørvest-Afrika), Israel, Sør-Spania og Portugal. Den er innført til Madagaskar. Den holdes ofte som tamdyr.

Systematikk

Faraorotte hører til i familien Herpestidae, men var tidligere plassert i familien snikekatter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

faraorotte
Herpestes ichneumon
GBIF-ID
2434255

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg