Keiserørn
Keiserørn i flukt.
Keiserørn
Av /Shutterstock.
keiserørn
Ung keiserørn.
keiserørn
Av /Shutterstock.

Keiserørn er en fugleart i haukefamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Aquila heliaca
Beskrevet av
Marie Jules César Lélorgne de Savigny, 1809
Global rødlistestatus
VU – Sårbar

Beskrivelse

Den er en stor rovfugl som minner om kongeørn, men har kortere hale og hvite skuldre. Gamle fugler har gulhvitt hode. Keiserørn en forholdsvis stille ørn som tilbringer det meste av dagen på en utkikkspost eller kretsende oppe i luften på jakt etter bytte. Den er 70-83 centimeter lang og har et vingespenn på 175-205 centimeter. Hannen veier 2450-2720 gram og er dermed betraktelig mindre enn hunnen som veier 3160-4530 gram. Den spiser for det meste mindre pattedyr.

Utbredelse

Keiserørn hekker fra Sørøst-Europa og langt østover i Asia. Den har likevel en begrenset bestandsstørrelse, og Birdlife International har estimert bestanden til å være mellom 1250-5000 par.

Keiserørnen har en negativ bestandsutvikling, og er satt som sårbar på den internasjonale rødlista. Flere tiltak er satt i gang rundt om i Europa for å ivareta arten. I de fleste land er den fredet, men den jaktes fortsatt enkelte steder i Midtøsten. Arten trives best på stepper og i sletteområder nært skogholt. Den er en trekkfugl, og trekker til sørlige Asia og enkelte deler av Øst-Afrika.

Reproduksjon

Reiret bygges i trær av begge foreldrene og blir 100-150 centimeter i diameter. Det bygges av kvister, gress og ull. Paret har ofte 2-3 reir i territoriet de kan bytte mellom. Hunnfuglen legger 2-3 egg som ruges i 43-45 dager, hovedsakelig av hunnen. Ungene blir i reiret til de er 65-77 dager. Som regel er det bare en unge som overlever. Etter de forlater reiret holder de seg ofte rundt foreldrene i en periode. De blir kjønnsmodne etter 5-6 år.

Slektninger

Fuglene som hekker på Pyrenéhalvøya (Den iberiske halvøya), tidligere regnet som en underart av keiserørn, har fått artsstatus som iberiaørn, Aquila adalberti. Noen av disse overvintrer i Marokko.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

keiserørn
Aquila heliaca
Artsdatabanken-ID
3862
GBIF-ID
2480500

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg