ilder

Ilderen er utbredt over store deler av Europa helt til Uralfjellene
Ilder av . CC BY SA 2.0

Ilder er en rovdyrart i mårfamilien.

Faktaboks

Etymologi

Muligens fra dansk

Også kjent som

Mustela putorius

Pelsfargen varierer, men buksiden er svart og ryggsiden lysere. Den ligner mye på sin nære slektning minken (som forekommer over hele landet), men kan skilles fra denne blant annet ved at den har lys bunnull og mer hvitt rundt snuten. Kroppslengden er opptil 55 cm med en hale på 10–15 cm. Kroppsvekt 0,4–1,5 kg, hannene er størst.

Ilderen lever av smågnagere, fugl, slanger, frosk, fisk, bær og frukt.

Arten forekommer vesentlig i skogsområder, men trives også godt i nærheten av bebyggelse, på søppelplasser og lignende. Den er utbredt over store deler av Europa helt til Uralfjellene. Arten mangler over store deler av Fennoskandia. Den forekommer i Norge fåtallig og spredt i den sørøstlige delen. Se også frett.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg