Foto av kanadagås med unger

Kanadagås er vår største viltlevende gåseart. Den ble innført til Norge i 1930-årene, og bestanden har i enkelte områder blitt så stor at gåsen betraktes som en skadegjører.

Av /NTB Scanpix ※.

Gjess. Kanadagås er vår største viltlevende gåseart. Den ble innført til Norge i 1930-årene, og bestanden har i enkelte områder blitt så stor at gåsen betraktes som en skadegjører.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gjess. Grågås

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gjess er en gruppe fugler innenfor andefamilien. I Norge er gjess representert ved slektene Anser (grå gjess) og Branta (svarte og hvite gjess).

Faktaboks

Også kjent som
gjess (flertall)

I Fastlands-Norge hekker fem arter: Dverggås, grågås, hvitkinngås, kanadagås og sædgås. I tillegg hekker kortnebbgås og ringgåsSvalbard.

Sporadiske observasjoner av rødhalsgås, polargås, snøgås, stripegås og tundragås forekommer også, men ingen av disse artene hekker i Norge.

Beskrivelse

Gjess er store andefugler, mellom ender og svaner i størrelse. Kjønnene er like, men hannen er større og tyngre enn hunnen. Fjærdrakten er lik gjennom hele året. I likhet med endene feller gjessene alle de store vingefjærene samtidig, og om sommeren er de flyveudyktige i 3–4 uker. Dette sammenfaller med at ungene ennå ikke er flyvedyktige.

Trekk

Gjess er kanskje særlig kjent for sine plogformasjoner når de trekker langs faste ruter mellom hekkeområder og vinterkvarter. Under trekket har også gjess faste rasteområder hvor de kan oppholde seg fra noen dager til noen uker før de fortsetter videre. Med unntak av kanadagås trekker alle våre gjess sørover i løpet av høsten.

Forplantning

Reiret plasseres på bakken og de legger vanligvis 4–6 egg som ruges i 28–30 døgn. Hunnen ruger alene, men hannen holder vakt like i nærheten. Foreldrene er sammen om ungepass. Gjess lever parvis livet ut og det er kjent at de kan bli 30 år gamle. Ungene er flygedyktige etter 40–50 døgn.

Atferd

Gjess dykker aldri, men kan senke seg nesten helt under vann ved fare. De søker næring både på land og i vann, og lever i all hovedsak av planter. Gjess er vanligvis sky fugler på hekkeplassene, men kan være svært så tillitsfulle på rasteplasser når de er på trekk.

Slekter og arter i Norge

Branta, med fem arter i Norge

Anser, med seks arter i Norge

Jakt

Om høsten er det jakt på grågås, kortnebbgås og kanadagås.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg