jerntrefamilien

Hunnplante av Casuarina equisetifolia med konglelignende blomsterstander. De grønne barnållignende smågreinene har kranser av ørsmå blader som synes som lyse ringer på kvistene.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Jerntrefamilien er en tofrøbladet plantefamilie med cirka 90 arter trær og busker som finnes i tropiske områder fra Madagaskar og østover til Stillehavet. Dette er en familie planter som ligner bartrær på grunn av tynne kvister med svært reduserte blader slik at kvistene ligner lange barnåler.

Faktaboks

Uttale
casuarinˈaceae
Etymologi

Fra malay-ordet kasuari som er navnet på kasuar-fuglene som har en fjærdrakt som man har ment at kvistene ligner på.

Vitenskapelig navn
Casuarinaceae

Utseende

Plantene i familien er hovedsakelig trær, men busker finnes også. Bladene er redusert til en krans av fire til tjue små skjell som sitter i kranser rundt de tynne, grønne kvistene. På nært hold ligner kvistene stenglene hos sneller, men på avstand ligner de på lange, tynne barnåler.

Blomstene er enkjønna og samla i tette blomsterstander. Hannblomstene har små uanseelige blomsterblader og kun én pollenbærer. Hannblomstene er samla i tette dusker. Hunnblomstene er samla i tette, konglelignende strukturer. De enkelte hunnblomstene mangler blomsterdekke og består av bare ett fruktemne. Hos noen arter sitter hannblomster og hunnblomster på samme individ, mens hos noen er individene enkjønna (særbu).

Plantene er vindpollinert og fruktene er små nøtter med vinger som er samla konglelignende strukturer som åpner seg når frøene er modne. Frøene spres med vind.

Utbredelse

Familien har arter utbredt i tropiske områder fra Madagaskar østover gjennom Malaysia og Indonesia og videre til mange øyer i Stillehavet. I tillegg finnes arter i Australia og Ny-Caledonia.

Noen av artene er naturalisert flere steder i tropene og særlig én art, Casuarina equisetifolia, plantes mye særlig som vindskjerming og for å binde sand ved strender.

Slekter og arter

Det er fire slekter i familien: Gymnostoma, Casuarina, Allocasuarina og Ceuthostoma. De største slektene er Allocasuarina med om lag 40 arter arter og Casuarina med 14.

Trærne i familien har alle en meget hard, tung og verdifull ved og går under navn av jerntrær. Veden er av urbefolkningen i Australia blitt brukt til våpen, ellers er den brukt til verktøy og lignende. Barken av noen arter brukes til garving.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

jerntrefamilien
Casuarinaceae
Artsdatabanken-ID
152571
GBIF-ID
5352

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg