Adsjaria

Batumi er hovedstaden i den autonome republikken Adsjaria.
Batumi av . CC BY NC SA 2.0

Adzjaria, autonom republikk i sørvestlige Georgia, mellom Svartehavets østbredd og den tyrkiske grense; 3000 km2 med 375 000 innbyggere (UNPO 2008). Hovedstad: Batumi.

Faktaboks

Uttale
adsjˈaria

Natur

Adsjaria består hovedsakelig av en smal kystslette langs Svartehavet. Ellers er det fjellandskap opp mot 2800 meters høyde nær grensen til Tyrkia. Klimaet er fuktig og subtropisk, vegetasjonen frodig og artsrik.

Befolkning

Adsjarerne er overveiende etniske georgiere som er sunnimuslimer, men det er også grupper av kristne georgiere. Største minoriteter er grekere, armenere og russere. 2/3 av befolkningen bor ved kysten.

Næringsliv

Økonomien er basert på dyrking av subtropiske produkter: te, sitrusfrukter, avokado, eukalyptus, bambus og tobakk. Industrien er konsentrert til Batumi, som er endepunkt for en oljerørledning fra Bakı (Baku). Feriesteder ved Svartehavet.

Historie

Adsjaria var under tyrkisk styre fra 1600-tallet til 1878, da det ble annektert av Russland og lagt inn under Georgia. Autonom republikk fra 1921.

Adsjaria oppnådde tidlig på 2000-tallet, under sin autoritære leder, Aslan Abasjidze, en utstrakt grad av selvstyre. Gnisninger mellom Abasjidze og sentralregjeringen førte til spekulasjoner om at også Adsjaria ville følge eksemplet til Abkhasia og Sør-Ossetia. Abasjidze proklamerte i november 2003 unntakstilstand i protest mot Sjevardnadse-styrets fall, som han betegnet som et kupp. Men Abasjidze ble avsatt og flyktet til Russland i 2004, da det ble innført direkte presidentstyre i Adsjaria.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg