Georgia

Den ortodokse kirken står sterkt i Georgia. Bildet viser kvinner foran et kirkemaleri i tradisjonell stil. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Gelati
Gelati-katedralen og -klosteret fra 1100-tallet utenfor Kutaisi er på UNESCOs verdensarvliste.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kristendom er den mest utbredte religionen i Georgia. I overkant av 87 prosent av befolkningen er kristne. Islam er den nest største religionen med 10,7 prosent. Landet har også en liten jødisk minoritet.

Kristendommen i Georgia

Blant de kristne sogner 83,4 prosent til ortodoks kristendom, som er landets offisielle religion. 2,9 prosent tilhører den armensk-ortodokse kirken, mens 1,2 prosent tilhører andre kristne trosretninger.

Den georgisk ortodokse kirke ledes av en katolikos-patriark med sete i Tbilisi. Landet er delt i 50 bispedømmer (eparkier) (2021). Det finnes 280 munkeklostre, 230 nonneklostre (2019), seks presteseminarer og tre teologiske akademier (2021). I tiden da Georgia var en del av Sovjetunionen (1923–1991) fant det sted en sterk sekularisering av befolkningen, mens 1980- og 1990-årenes nasjonalistiske strømninger førte til en viss oppblomstring av den georgiske kirken.

Historikk

Øst-Georgia (Kartli) ble kristnet omkring 330, mens kristendommen ble statsreligion i Vest-Georgia (Lazika) i 523. Kirken måtte føre en langvarig kamp mot zoroastrismen, som stod sterkt blant adelen. Mot slutten av 400-tallet fikk biskopen i Øst-Georgia tittelen katolikos. Den georgiske kirken stod først under patriarken i Antiokia, men ble på 700-tallet selvstendig (autokefal). I 620-årene sluttet georgierne seg til den greske retningen. Kirkens språk ble georgisk. Tbilisi ble erobret av araberne i 645, og islam vant en viss utbredelse.

I middelalderen ble det stiftet georgiske klostre både i Kaukasus og flere steder i Midtøsten. Mange av disse, for eksempel Gelati i Georgia og Ton Iviron på Athos, ble kjente læresteder. Klosteret i Gelati står på UNESCOs verdensarvliste.

Kirken ble lagt under russisk styre (Den hellige synode) i 1811, og det ble gjort forsøk på å innføre slavisk liturgi. Stat og kirke ble atskilt og alle trosretninger likestilt i den georgiske forfatning av 1918. I 1943 fikk den georgiske kirken igjen sin selvstendige stilling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg