rørledning

Artikkelstart

En rørledning er en sammenkobling av rørlengder til et sluttet anlegg. Benyttes for transport av væsker og gasser. Større ledninger for transport av vann og petroleum legges både på fastlandet og til havs (offshore).

Rørlegging til havs

Rør kan legges på dyp større enn 300 meter, og diameteren på rørledningen kan være opp til 1,5 meter. Diametere på 16–42 tommer (40–105 cm) er vanlig på norsk sokkel.

Den vanligste rørleggingsmetode er å sveise sammen rørene om bord på et rørleggefartøy. På grunt vann og over mindre avstander kan rørene også dras ut fra land etter hvert som nye rørlengder sveises på (bunntrekking). Rørledningen kan også legges ved spolemetoden, hvor rørene først sveises sammen på land og spoles opp på en stor trommel.

Rørledningene beskyttes gjerne mot utvendig korrosjon med asfalt og betongkappe, samt sinkanoder. De fleste rørledninger blir gravd ned, både av hensyn til fiskerier og for å beskytte rørledningen. Rørledninger på havbunnen kontrolleres utvendig med ROV (fjernstyrt undervannsfartøy) og eventuelt av dykkere, og innvendig med instrumenter som føres av en pigg. Ved tilkobling til plattformenes stigerør og der forskjellige rørstrekk må kobles sammen under vann, brukes sveising i habitat, en slags dykkerklokke, eller arbeidet utføres med ROV.

Rørledninger for ilandføring av olje fra norsk sokkel er blant andre Oseberg Transport System og Norpipe. Tilsvarende gassrørledninger er Haltenpipe, Statpipe, Åsgard Transport, Vesterled, Langeled, Norpipe, Europipe, Zeepipe og Franpipe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Svein Askheim

Hei! De norske selskapene Acergy og Subsea Seven er ledende i denne bransjen, som har hatt sterk vekst og dermed utgjør en betydelig del av petroleumsvirksomheten. mvh Svein

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg