Mikheil Saakasjvili

Faktaboks

Mikheil Saakasjvili

engelsk transkripsjon Mikheil Saakashvili

Født
21. desember 1967, Tbilisi, Sovjetunionen (i dag i Georgia)
Mikheil Saakasjvili taler for georgisk fjernsyn i 2008.
Av /NTB Scanpix.
Mikhail Saakasjhvili jobbet for et bedre forhold til USA under sin presidentperiode. Saakashvili (til høyre) og George W. Bush i Det hvite hus under Saakashvilis USA-besøk 10. mai 2005.
Av .

Artikkelstart

Mikheil Saakasjvili er en georgisk politiker og jurist. Han var Georgias justisminister fra 2000 til 2002 og president fra 2004 til 2012.

Saakasjvili er utdannet i Ukraina, Frankrike og USA. Han var justisminister under president Eduard Sjevardnadze fra 2000 til han i 2002 gikk av i protest mot utilstrekkelig støtte til kamp mot korrupsjonen. Samme år startet han opposisjonspartiet Den nasjonale bevegelse. Etter parlamentsvalget 2. november 2003 stod han i spissen for protestene mot president Sjevardnadze, og var etter Sjevardnadzes avgang storfavoritt til å bli ny president i Georgia. Ved presidentvalget 4. januar 2004 stilte han som eneste kandidat for opposisjonen og vant valget med over 95 prosent av stemmene.

Den vestorienterte Saakasjvili slo til lyd for et nærmere samarbeid med NATO og EU. Han hadde som et erklært mål å gjenreise Georgias suverenitet over utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia, samt den autonome regionen Adsjaria. I Adsjaria lyktes det å få til en avtale, men konfliktene om Abkhasia og særlig Sør-Ossetia har truet med å sprenge hele Georgia.

Saakasjvili stilte til gjenvalg i 2008 og ble valgt med 53,5 prosent av stemmene, men opposisjonen hevdet at det var begått valgfusk. Etter krigen mot Russland sommeren 2008 dalte Saakasjvilis popularitet dramatisk, og han fikk siden hatt store problemer med å holde seg ved makten. Saakasjvili lyktes heller ikke i å få Georgia inn som medlem av NATO, men har fått en avtale med alliansen innen NATOs Partnerskap for fred-program.

Etter valgnederlag i 2012 gikk Saakasjvili av.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg