Faktaboks

georgisk

ქართული khartuli

Uttale
geˈorgisk
Språkkoder
ka, kat, geo (KA, KAT, GEO)
ISO-639:3
kat

Georgisk er det offisielle språket i Georgia. Sammen med språkene megrelsk, svanisk og lasisk inngår georgisk i den kartvelske eller sør-kaukasiske språkgruppen. Språket har en lang skriftlig og litterær tradisjon.

Det georgiske alfabetet

Georgisk kaligrafi, eksempel fra ca 1744
Georgisk kaligrafi. Her er innledningen i et dokument fra 1700-tallet med titlene til den daværende georgiske kongen Erekle II.
Av .

Georgisk er skrevet med det georgiske alfabetet som har 33 bokstaver (redusert fra tidligere 38), hvorav 5 er vokaler og 28 er konsonanter. Hver bokstav svarer nøyaktig til en lyd (fonem). Det finnes flere teorier om opphavet av det georgiske alfabetet, enkelte er kontroversielle. Lenge har det vært rådende at det var den første kongen av Iberia, Parnavaz I, som laget det georgiske alfabetet i det tredje århundre før vår tidsregning. Nyere forskning har konkludert med at den georgiske skriften må ha eksistert tidligere enn dette, før det georgiske språket ble erklært som offisielt språk.

Det finnes tre varianter av det georgiske alfabetet:

  • Asomtavruli ასომთავრული (eller mrgvlovani მრგვლოვანი)
  • Nusxuri ნუსხური
  • Mkhedruli მხედრული

Kun mkhedruli brukes aktivt i dag. Ingen av alfabetene skiller mellom små og store bokstaver (minuskler og versaler).

De første 25 bokstaver i det georgiske alfabetet følger rekkefølgen til det greske alfabetet. De resterende tolv bokstavene brukes kun i georgisk (ღ, ყ, შ, ჩ, ც, ძ, წ, ჭ, ხ, ჴ, ჯ, ჰ, ჵ). Denne felles rekkefølgen er én av grunnene til at forskere antar at den georgiske skriften stammer fra gresk.

Sammenligning av de georgiske alfabetene
Sammenligning av de georgiske alfabetene

Språkhistorie

Den historiske utviklingen av georgisk språk deles vanligvis inn i fire faser:

  1. Tidlig gammelgeorgisk: 4./5.–8. århundre
  2. Klassisk gammelgeorgisk: 9.–11. århundre
  3. Middelaldergeorgisk: 11./12.–17./18. århundre
  4. Moderne georgisk: 19. århundre – til i dag

Grammatikk

Georgisk har syv kasus: nominativ, ergativ, dativ, genitiv, instrumentalis, adverbial og vokativ.

Georgisk er et postposisjonelt språk, det vil si at adposisjoner blir plassert etter substantivene de tilhører (norsk har i motsetning preposisjoner).

Georgisk har ingen grammatisk kjønn, og pronomener er også kjønnsnøytrale. Språket har ingen determinativer, så «hus», «et hus» og «huset» blir sagt på samme måte.

Tall

Georgisk bruker et tjuetallssystem. For å uttrykke tall som er større enn 20 og mindre enn 100 sier man først hvor mange tjue-tall det er, og så resten av tallet. For eksempel er «93» ოთხმოცდაცამეტი otkh-m-ots-da-tsamet'i (bokstavelig fire-ganger-tjue-og-tretten).

Uttale

Prosodi i georgisk inkluderer trykk, intonasjon og rytme. Trykk er nærmest ikke markert og lingvister er ikke enige om hvor i ordet trykket faller.

Georgisk har en hyppig forekomst av flere konsonanter sammen, noen ganger med fem til seks konsonanter: mfrckvneli, gvgrznob. Det er også vanlig med harmoniske grupper som involverer to konsonanter av samme type; for eksempel ბგერა bgera (lyd), ცხოვრება cxovreba (liv), og წყალი c'q'ali (vann).

Navn

Vanlige endelser i georgiske etternavn er -შვილი –shvili, –ძე –dze, ია –ia, იანი –iani and ავა –ava.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg