Abkhasia, republikk i Kaukasia, formelt en del av Georgia, fra 1993 under russisk kontroll; 8600 km2 med 240 705 innbyggere (2011 Abkhazian census). Hovedstad: Sukhumi (Sokhumi).

Abkhasia ligger mellom en sørvestlig utløper av Store Kaukasus og østbredden av Svartehavet. Lengst i sør, en liten kystslette som smalner av mot nord, avgrenset av Kaukasus' bratte sørskråninger. Klimaet er subtropisk og nedbørrikt. Vegetasjonen er svært frodig, med skoger av eik, bøk og agnbøk.

Ifølge census 2011 utgjorde abkhaserne 50,71 % av befolkningen, georgiere 17,93 %, russere 9,17 % og armenere 17,39 %. i tillegg kommer greske og tyrkiske befolkningsgrupper.

Etter voldsomme kamper høsten 1993 utvandret en stor del av den georgisk-mingrelske befolkningen til Georgia. Bosetningen er i hovedsak konsentrert til lavlandet langs kysten.

På kystsletta dyrkes varmekrevende vekster som tobakk, te, sitrusfrukt og vindruer. Store beplantninger med eukalyptus og bambus. I sovjettiden var Abkhasia et ettertraktet ferieområde for den politiske og kulturelle eliten. Mange kjente kursteder, blant andre Gagra og Pitsunda.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.