Sør-Ossetia

Sør-Ossetias flagg. CC BY 2.0

Sør-Ossetia, del av Georgia, i nord, mot grensen til Russland; 3900 km2 med 99 800 innb. (1990). Hovedstad: Tskhinvali.

Faktaboks

Uttale
sør-ossˈetia
Også kjent som
georgisk Samkhret Oseti
Jugo Osetija

Den ossetiske befolkningen er i et etnisk og språklig fellesskap med osseterne i det russiske Nord-Ossetia, på nordsiden av Kaukasus. Se også osseter og ossetisk.

Historie

Området ble befolket av osseter fra nordsiden av Kaukasus-fjellene, Nord-Ossetia, som ble drevet ut av mongolene på 1200-tallet. Det ble opprettet som autonomt område i sovjetrepublikken Georgia 1922.

I 1989 stilte Sør-Ossetia krav om høyere grad av selvstyre, og etter hvert selvstendighet. Dette førte til voldelige oppgjør mellom lokale ossetere og georgiere, og styrker under det sovjetiske innenriksdepartementet ble satt inn i området. 1990 erklærte det sørossetiske øverste sovjet området som uavhengig innenfor rammen av Sovjetunionen. Georgiske myndigheter reagerte ved å oppheve Sør-Ossetias autonome status. Kamper mellom ossetere og georgiere foregikk gjennom hele 1991 og tvang tusener av mennesker på flukt. Forhandlinger mellom Georgia og Russland førte til våpenhvile 1992, og det er siden ført resultatløse forhandlinger om Sør-Ossetias fremtidige status, fra 1995 under oppsyn av Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE).

Situasjonen har tidvis båret preg av tilnærmet krigstilstand med sporadiske, væpnede sammenstøt, særlig etter at «roserevolusjonen» i Georgia 2003 skjerpet spenningen. Situasjonen var stadig fastlåst etter at Georgia i 2005 fremmet forslag om utstrakt autonomi for utbryterrepublikken innenfor rammen av den georgiske nasjonalstaten. Dette ble avvist av Sør-Ossetias regjering, som under sin leder Eduard Kokoiti fastholdt kravet om full selvstendighet.

Striden har også skjerpet spenningen mellom Georgia og Russland, som sterkt har støttet opp om Sør-Ossetia. Georgia hevder at Sør-Ossetia er i ferd med å bli politisk og økonomisk integrert i Russland. Det blir bl.a. påpekt at Russland utsteder pass til enhver som måtte ønske det, slik at et flertall av sørosseterne nå også har russiske pass.

Russland hadde en fredsstyrke i Sør-Ossetia siden 1992, men 2006 kom parlamentet i Georgia med krav om at russerne må forlate utbryterrepublikken. Sommeren 2008 brøt det ut krig mellom Georgia og Russland etter at Georgia forsøkte å gjenerobre kontrollen med Sør-Ossetia og angrep separatiststyrkene der. Etter en uke ble det undertegnet en fredsavtale. Russland trakk mesteparten av sine styrker tilbake i oktober 2008.

Like etter ble Sør-Ossetia anerkjent som selvstendig stat av Russland, til store protester fra Georgia og flere vestlige land. Anerkjennelsen ble sett på som et russisk forsøk på å presse Georgia ytterligere, men også som en protest mot flere vestlige land som tidligere på året hadde anerkjent Kosovo.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg