Eduard Sjevardnadze

Faktaboks

Eduard Sjevardnadze

Eduard Amvrosijevitsj Sjevardnadze

også skrevet Sjevardnadse eller Shevardnadze

Uttale
sjevardnˈadze
Født
25. januar 1928, Mamati, Sovjetunionen (nå i Georgia)
Død
7. juli 2014, Tblisi, Georgia
86 år

Eduard Sjevardnadse ble valgt til statssjef i Georgia i 1992, og ble president i 1995. Valgfusk under parlamentsvalget 2. november 2003 førte til massedemonstrasjoner, og den 23. november ble Sjevardnadse i en alder av 75 år tvunget til å gå av. Foto fra 1997.

Edvard Sjevardnadse var Sovjetunionens utenriksminister og medvirket til den kalde krigens avslutning. Sjevardnadse (til høyre) og generalsekretær Mikhail Gorbatsjov ankommer Island før toppmøtet mellom USA og Sovjetunionen i 1986. Til venstre Gorbatsjovs kone Raisa.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Eduard Sjevardnadze var en georgisk, tidligere sovjetisk, politiker. Han var Sovjetunionens utenriksminister fra 1985 til 1990 og Georgias president fra 1995 til 2003.

Politiske verv

Sjevardnadze var førstesekretær i det georgiske kommunistpartiet i 1972–1985. Han var medlem av sentralkomiteen i det sovjetiske kommunistpartiet fra 1976 og kandidatmedlem i politbyrået i 1978–1985, fullt medlem fra 1985. Han var Sovjetunionens utenriksminister fra 1985 til han i 1990 gikk av og advarte mot et mulig sovjetkonservativt kupp.

Da det i 1992 rådet borgerkrig i Georgia, ble Sjevardnadze utpekt som statssjef. I 1995 ble han valgt til landets president. Han representerte sentrumspartiet SMK (Den georgiske borgerunion). I 2000 hadde han fortsatt folkets tillit og ble gjenvalgt med nesten 80 prosent av stemmene. Siden grep kriminalitet og korrupsjon om seg, og landets økonomiske situasjon forverret seg. Valgfusk under parlamentsvalget 2. november 2003 førte til massedemonstrasjoner, og den 23. november ble Sjevardnadze i en alder av 75 år tvunget til å gå av.

Sjevardnadze som politiker

Sjevardnadze var en av glasnostperiodens store personligheter som fikk heltestatus for sin medvirkning i avviklingen av den kalde krigen. I en overgangsperiode greide han å skape stabilitet i Georgia etter at landet ble selvstendig i 1991. Han fikk liberalisert økonomien og utarbeidet en grunnlov som gjorde Georgia til en demokratisk stat etter vestlig mønster.

Den økonomiske veksten lot imidlertid vente på seg, og levekårene i Georgia har stadig forverret seg. I 2003 hadde Georgia en arbeidsledighet på godt over 20 prosent, og annenhver georgier lever ifølge Verdensbanken under fattigdomsgrensen. Georgia regnes forøvrig med blant de ti mest korrupte landene i verden.

Påstander om valgfusk og generell misnøye med den økonomiske og politiske utviklingen kastet landet ut i en alvorlig krise etter parlamentsvalget 2. november 2003, der opposisjonen var favoritt. Demonstrantene som støttet opposisjonen stormet 22. november parlamentsbygningen med krav om presidentens avgang og utskriving av nyvalg.

Sjevardnadze valgte å gå av etter samtaler med opposisjonslederen Mikhail Saakasjvili og Russlands utenriksminister Igor Ivanov. Ivanovs megling førte til at demonstrasjoner utenfor Sjevardnadzes bolig ble avlyst, og dermed kunne presidenten gå ut uten at fløyelsrevolusjonen utviklet seg til voldelige kamper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

Søk på Eduard Sjevardnadze gir ingen treff. Mellomnavnet bør i det minste utelates i tittelen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg