Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) er Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon. AUF driver politisk arbeid og legger vekt på sosialt samhold. Organisasjonen ble dannet i 1927. Ina Langønes Libak fra Akershus ble valgt til leder i 2018. Hun etterfulgte Mani Hussaini.

Særlig etter 1960 har AUF ofte vært mer politisk radikale enn moderpartiet, blant annet i utenrikspolitikken og miljøpolitikken. Dette gjelder ikke minst under EF- og EU-striden i 1972 og 1994, da AUF begge ganger tok standpunkt mot norsk medlemskap mens Arbeiderpartiet i regjeringsposisjon arbeidet for medlemskap. AUF var sentrale i opprettelsen både av AIK i 1972 og Sosialdemokrater mot EU i 1994.

AUF har også engasjert seg sterkt i internasjonalt solidaritetsarbeid og i saker som kampen mot apartheid og for palestinernes rettigheter. De har hatt utstrakt internasjonalt samarbeid gjennom IUSY (International Union of Socialist Youth).

I innenrikspolitikken har AUF arbeidet mye med saker som likestilling, miljøvern, inkludering og antirasisme. Det samme gjelder rettigheter i arbeidslivet.

Tradisjonelt har AUF hatt årlige sommerleirer på Utøya for medlemmer fra hele landet. Utøya er AUFs øy i Tyrifjorden. Under terrorangrepene i 2011 ble 67 av de over 600 deltakerne på AUFs sommerleir på Utøya skutt og drept. Sommeren 2013 og 2014 avholdt AUF sommerleir på Gulsrud leirsted i Modum.

AUF ble dannet i 1927 ved at ungdomsorganisasjonene til Det norske arbeiderpartiet og Norges sosialdemokratiske parti slo seg sammen. Til sammen hadde AUF ca. 10 000 medlemmer, og vokste til om lag det tredobbelte i årene frem til den annen verdenskrig.

I etterkrigstiden har medlemstallet vært lavere. Fra 1934 drev AUF nært samarbeid med de sosialdemokratiske ungdomsforbundene i Sverige og Danmark og meldte seg i 1937 inn i Sosialistisk ungdomsinternasjonale. Organisasjonen ble oppløst sammen med de politiske partier 25. september 1940, men ble raskt reorganisert ved frigjøringen i 1945.

Kjente politikere som Bjartmar Gjerde, Reiulf Steen, Bjørn Tore Godal, Rune Gerhardsen, Sissel Rønbeck, Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg, Turid Birkeland, Trond Giske og Anniken Huitfeldt har alle vært AUF-ledere. Ledere i senere år har vært Eva Kristin Hansen (2000–02), Gry Larsen (2002–06), Martin Henriksen (2006–10) og Eskil Pedersen (2010–14).

AUF utgir ungdomsavisa Praksis, tidligere Arbeiderungdommen (1953–73 Fritt Slag). Til 100-årsjubileet for ungdomsorganisasjonen i 2003 kom jubileumsboken Partiets salt.

  • Halvorsen, Terje: Partiets salt : AUFs historie, 2003, Finn boka

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.