Utøya

Hovedhuset og stabburet på Utøya, 2013
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bakken på Utøya, som er samlingspunkt for taler og debatter. Her fra AUFs sommerleir sist på 80-tallet.

.

Utøya har vært ungdomsparadiset for Jens Stoltenberg og mange andre.

.

Utøya er et leir- og kurssted som er eid av Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF). Utøya blir først og fremst brukt til å holde sommerleirer, i tillegg til kurs og andre samlinger. Øya ligger i Tyrifjorden i Hole kommune i Buskerud.

Faktaboks

Også kjent som

Tyrifjordens perle

22. juli 2011 ble AUFs sommerleir på Utøya utsatt for et terrorangrep der 69 mennesker ble drept. I august 2015 arrangerte AUF sin første sommerleir på øya etter angrepet.

Historie

AUF fikk Utøya i gave fra Oslo og Akershus faglige samorganisasjon i 1950. AUF-lag hadde da holdt leire på Utøya like fra 1930-årene før AUF fikk øya. Det samme hadde mange andre organisasjoner i arbeiderbevegelsen, for eksempel Framfylkingen.

Da AUF overtok eierskapet satte de øya i stand, og på 50- og 60-tallet ble det arrangert sommerleire med flere hundre deltakere. I en periode seint på 60-tallet var aktiviteten lav og AUF vurderte å selge øya fordi det var arbeidskrevende og dyrt å holde den istand. En ny giv for øya ble startet, og i løpet av 1970-tallet ble Utøya bygd opp til det den var fram til 2011: AUFs viktigste sosiale møteplass, der hundrevis av ungdom fra hele landet møtes til leir hvert år. De siste årene fram til 2011 holdt også andre ungdomsorganisasjoner egne leirer på øya.

22. juli

22. juli 2011 ble sommerleiren til AUF utsatt for et politisk motivert terrorangrep hvor 69 av de 564 deltakerne ble skutt og drept. AUF valgte å svare på mordene ved å love å ta tilbake og gjenreise Utøya.

Et sitat fra AUF-er Helle Gannestad ble sitert verden over: "Når en mann kan forårsake så mye ondt – tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen." AUF-ernes modige reaksjoner på angrepet vakte oppsikt også utenfor Norge.

AUF startet en innsamlingsaksjon for å bygge opp igjen øya. Unge og gamle AUF-ere ble med i grupper på Facebook for å dele minner fra Utøya og for å engasjere Utøya-veteraner til dugnad for gjenoppbygging.

Den 22. juli 2012 var rundt tusen AUF-ere tilbake på Utøya. I 2013 startet vedlikeholds- og gjenreisingsarbeid, og i 2014 reiste mange av deltakerne fra AUFs sommerleir på Gulsrud til dagsbesøk på Utøya. I august 2015 arrangerte AUF igjen sommerleir på øya.

Litteratur

  • Utøya - en biografi av Jostein Moen og Trond Giske.

Kart

Utøya
Av /Statens kartverk.

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Solveig og Leonard Larsen

UTØYAUnder Utøya finner vi følgende beskrivelse hos dere:"Da AUF overtok satte de øya i stand, men først i løpet av 1970-tallet ble Utøya bygd opp til det den er i dag: AUFs viktigste sosiale møteplass, der mange hundre ungdom fra hele landet møtes til leir hvert år."Denne beskrivelsen synes jeg blir unyansert.Jeg var ansatt i AUF fra våren 1963 til våren 1967. I 1964 til og med 1966 fungerte jeg som Utøya-sekretær. I disse tre årene arrangerte AUF leir på øya hver sommer. Leirene varte ca. én uke. Opplegget var omtrent som i dag, om enn ikke like omfattende. Deltakerantallet var noe lavere, ca. 300 på hver leir, men Utøya var allerede da en viktig sosial møteplass for AUF. Øya ble også benyttet av andre organisasjoner, blant andre vesttyske Die Falken. De viktigste bygningene på øya sto der helt fra 1950-tallet, men ble gjennom årene noe endret og påbygd. AUF arrangerte politiske sommerleire på Utøya også før 1963, men hvor langt tilbake dette gikk vet jeg ikke. Senere kom det noen år da det var lite aktivitet på øya. For AUF dreide det seg både om dårlig økonomi og andre forhold. Så ble det ny giv og aktivitet på 1970-tallet, som la grunnlag for videre utvikling.Slik beskrivelsen nå står, kan det virke som Utøya var uvesentlig i AUFs virksomhet inntil 1970-tallet. Det er feil, og jeg tror teksten vil tjene på nyansering.Leonard LarsenStorgata 12, 3484 HolmsbuTlf. 32.79.36.38

skrev Anne Marit Godal

Tusen takk for innspelet, Leonard! Eg har endra litt, men det ville vere strålande om du kunne byggje ut teksten med meir informasjon om den perioden du kjenner. Utøya er blitt ein så viktig del av norsk historie at vi i SNL gjerne skulle hatt ein breiare omtale. Bruk blyanten som heiter "Føreslå endring"over. Då kan du skrive direkte inn i teksten. (Framlegga vil gå til fagansvarlig før dei blir synlege i artikkelen.)

skrev Anita Munkhaugen

22.juli 2012 ønsket AUF i utgangspunktet ikke at etterlatte skulle være til stede. De etterlatte måtte kjempe for å få lov til å minnes sine kjære på Utøya denne dagen. Dette synes jeg bryter så fundamentalt med AUFs verdier at det er verdt å nevnes i denne artikkelen. Det bør også nevnes at det er stor strid om den videre bruken av Utøya. Noen mener den bør fredes,andre mener den skal fornyes og brukes til leir igjen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg