Eskil Pedersen, norsk politiker (A), leder i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) 2010-2014. Han er særlig kjent for at han var leder i AUF under terrordramaet på Utøya 22. juli 2011. Pedersen er fra 2014 kommunikasjonssjef i landbrukssamvirket Nortura.

Eskil Pedersen ble aktiv i AUF i 1999. Han var leder av Telemark AUF 2001-04, leder av Oslo AUF 2006 og nestleder i AUF 2006-10. Han var også medlem av fylkestinget i Telemark 2003-07 og varamedlem til Oslo bystyre 2007-2011, fra 2015 fast medlem. Foran stortingsvalget 2013 prøvde Eskil Pedersen å bli nominert på Arbeiderpartiets stortingsliste i Telemark, men nådde ikke opp.

Eskil Pedersen var, sammen med Gro Harlem Brundtland, den terrordømte Anders Behring Breiviks hovedmål da Utøya-tragedien startet. Harlem Brundtland dro fra Utøya få timer før. Også Pedersen unnslapp, sammen med sju andre AUF-ere, ved å gå ombord i ferja MS "Thorbjørn" da skytingen startet. I ettertid fikk AUF-lederen kritikk fra enkelte hold for at han ikke ble værende på Utøya i forsøk på å beskytte og hjelpe AUF-erne. Andre tok ham i forsvar og la mest vekt på at han i den uoversiktlige situasjonen som oppsto fulgte oppfordringer fra nære medarbeidere om å dra av gårde straks.

Eskil Pedersen var i gang med studier i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo da han ble valgt til AUF-leder. Han er fra 2016 styreleder i Antirasistisk Senter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.