Eskil Pedersen, norsk politiker (A), leder i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) 2010-14. Han er særlig kjent for at han var leder i AUF under terrordramaet på Utøya 22. juli 2011.

Eskil Pedersen ble aktiv i AUF i 1999. Han var leder av Telemark AUF 2001-04, leder av Oslo AUF 2006 og nestleder i AUF 2006-10. Han var også medlem av fylkestinget i Telemark 2003-07 og varamedlem til Oslo bystyre 2007-11. Foran stortingsvalget 2013 prøvde Eskil Pedersen å bli nominert på Arbeiderpartiets stortingsliste i Telemark, men nådde ikke opp.

Eskil Pedersen var, sammen med Gro Harlem Brundtland, den terrordømte Anders Behring Breiviks hovedmål da Utøya-tragedien startet. Harlem Brundtland dro fra Utøya få timer før. Også Pedersen unnslapp, sammen med sju andre AUF-ere, ved å gå ombord i ferja MS "Thorbjørn" da skytingen startet. I ettertid fikk AUF-lederen kritikk fra enkelte hold for at han ikke ble værende på Utøya i forsøk på å beskytte og hjelpe AUF-erne. Andre tok ham i forsvar og la mest vekt på at han i den uoversiktlige situasjonen som oppsto fulgte oppfordringer fra nære medarbeidere om å dra av gårde straks.

Eskil Pedersen  var i gang med studier i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo da han ble valgt til AUF-leder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.