Faktaboks

Også kjent som

engelsk: International Union of Socialist Youth

IUSY (norsk: Sosialistisk ungdomsinternasjonale) er en internasjonal ikke-statlig paraplyorganisasjon for sosialistiske og sosialdemokratiske ungdomsorganisasjoner. Organisasjonen ble stiftet i München i Tyskland i 1907 og har sitt hovedsete i Wien i Østerrike.

Formål

Organisasjonen har som hovedformål å arbeide for et mer rettferdig verdenssamfunn og styrke det internasjonale samarbeidet mellom sosialistiske og sosialdemokratiske ungdomsorganisasjoner. IUSYs' arbeid tar utgangspunkt i et sosialistisk tankesett, noe som betyr at organisasjonen er tilhenger av kollektivistisk fremfor individualistisk politikk. Organisasjonen arbeider også for å fremme idéer slik som ikkevold, likestilling og menneskerettigheter.

Organisasjon

IUSY er verdens største politiske sammenslutning av sosialistiske ungdomsorganisasjoner, og består av mer enn 136 medlemsorganisasjoner fra over 100 forskjellige land. Organisasjonen har fem regionale hovedkontorer. Disse ligger i Afrika, Amerika, Asia, Middelhavet og Europa. Det norske Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, AUF, er Norges medlem av IUSY.

IUSY ledes av et styre med en president. Styret har ansvar for å vedta organisasjonens arbeidsprogram og velge representanter til sekretariatet og presidentskapet. IUSYs president siden 2018 er Johanna Ortega fra Paraguay.

Aktivitet

IUSYs' arbeid er fordelt på ulike arbeidsgrupper som jobber med forskjellige temaer organisasjonen engasjerer seg i, slik som demokrati, menneskerettigheter eller likestilling. Arbeidsgruppene arrangerer egne kurs, konferanser og årlige møter for alle organisasjonens medlemmer. IUSY arrangerer også en årlig festival for unge aktivister og politiske ledere fra hele verden.

Historie

I kjølvannet av første verdenskrig vokste det frem en internasjonal bevegelse av sosialister. Disse var bekymret for den politiske situasjonen i Europa, og særlig den økende militariseringen som foregikk i flere land. På den internasjonale konferansen for sosialister i Paris i 1900 ble det bestemt at sosialister verden over måtte sørge for å styrke samarbeidet med de sosialistiske ungdomsorganisasjonene. En av de første som ble engasjert i saken, var den tyske aktivisten Karl Liebknecht, som var sentral i å ta initiativet til å etablere IUSY. Organisasjonen ble stiftet under navnet The International Federation of Socialist Young People’s Organization (IFSYPO) i Tyskland i 1907, rett før den internasjonale sosialistkongressen i München samme år.

Organisasjonen ble midlertidig oppløst under andre verdenskrig, men reetablerte seg igjen i 1946 under sitt nåværende navn og begynte å samarbeide med flere ungdomsorganisasjoner utenfor Europa. IUSY var aktiv i demonstrasjonene mot diktatoren Franco og hans regime i Spania på 1940 og 1950-tallet og mot Vietnamkrigen på 1960 og 1970-tallet. IUSY engasjerte seg også i arbeidet med å støtte koloniers politiske frihet under avkoloniseringen på 1950 og 1960-tallet. I 1951 fikk IUSY rådgivende status i FNs økonomiske og sosiale råd.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Davies, Thomas Richard (2014) NGOs: A New History of Transnational Civil Society. Oxford University Press. (Tilgjengelig her)
  • Braskén, Kasper., Copsey, Nigel., Lundin, Johan A. (2019) Anti-fascism in the Nordic Countries: New Perspectives, Comparisons and Transnational Connections. Routledge. (Tilgjengelig her)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg