Tyrifjorden
Tyrifjorden sett nordover fra Kongens utsikt ved Krokkleiva i Hole. I forgrunnen, sør for fyllingen/brua på E16 ved Sundvollen, ses en del av hovedfjorden. I bakgrunnen, nord for E16, ses Steinsfjorden, Tyrifjordens nordøstre arm
Tyrifjorden
Tyrifjorden sett fra vestskråningen av Gyrihaugen. Bak til venstre ses Holsfjorden som skjærer seg sørøstover mot Sylling, og bak til høyre hovedfjorden som strekker seg sørvestover til utløpet i Vikersund. I forgrunnen ses søndre del av Steinsfjorden, Tyrifordens nordøstre arm
Tyrifjorden
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Tyrifjorden er en innsjø i Drammensvassdraget, i Modum, Lier, Ringerike og Hole kommuner i Buskerud fylke. Tyrifjorden ligger like sør for Hønefoss. Med et areal på 137 kvadratkilometer er den Norges femte største innsjø. Innsjøen ligger 63 meter over havet og har en største dybde på 295 meter.

Tyrifjorden har en egenartet form med fire armer; den grunne Steinsfjorden i nordøst innenfor det trange Storøysundet, Holsfjorden i sørøst, som stoppes av en endemorenerygg ved Sylling i sør, Nordfjorden i nordvest der Storelva og Sogna faller ut, og den sørvestre armen der utløpet, Drammenselva, har sin begynnelse.

De åpne Ringeriksbygdene ligger i nord; i vest og sør finner man skogkledde åser med dyrkede bakker nærmest fjorden, og i øst bratte lavaskrenter, se Krokskogen.

Dannelsen av sjøen

Tyrifjorden hadde før siste istid avløp fra Holsfjorden gjennom Lierdalen til Drammensfjorden. Mot slutten av siste istid gikk avløpet under brearmen som lå i Lierdalen, og da isen trakk seg tilbake, ble morenene ved Egge, og senere Sylling, dannet. Syllingmorenen, som ble dannet henimot slutten av siste istid, medførte en oppdemming av Tyrifjorden slik at vannstanden steg og sjøen fikk sitt nåværende avløp ved Vikersund.

Navn

Navnet Tyrifjorden kommer av tyri, 'fet furuved'; opprinnelig særlig brukt om den vestre delen av innsjøen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg