Tyrifjorden sett nordover fra Kongens utsikt ved Krokkleiva i Hole. I forgrunnen, sør for fyllingen/brua på E16 ved Sundvollen, ses en del av hovedfjorden. I bakgrunnen, nord for E16, ses Steinsfjorden, Tyrifjordens nordøstre arm

Tyrifjorden av Jørn Pettersen/Flickr. CC BY NC 2.0

Tyrifjorden, innsjø i Modum, Lier, Ringerike og Hole kommuner, Buskerud.

Tyrifjorden ligger like sør for Hønefoss. Med et areal på 137 km2 er den landets femte største innsjø. Sjøen ligger 63 moh. og har en største dybde på 295 m. Tyrifjorden har en egenartet form med fire armer; den grunne Steinsfjorden i nordøst innenfor det trange Storøysundet, Holsfjorden i sørøst, som stoppes av en endemorenerygg ved Sylling i sør, Nordfjorden i nordvest der Storelva og Sogna faller ut, og den sørvestre armen der utløpet, Drammenselva, har sin begynnelse.

De åpne Ringeriksbygdene ligger i nord; i vest og sør finner man skogkledde åser med dyrkede bakker nærmest fjorden, og i øst bratte lavaskrenter, se Krokskogen.

Tyrifjorden hadde tidligere avløp fra Holsfjorden gjennom Lierdalen til Drammensfjorden. Mot slutten av siste istid gikk avløpet under brearmen som lå i Lierdalen, og under opphold i isens tilbaketrekning ble morenene ved Egge, og senere Sylling, dannet. Syllingmorenen, som ble dannet henimot slutten av siste istid, medførte en oppdemming av Tyrifjorden slik at vannstanden steg og sjøen fikk sitt nåværende avløp ved Vikersund.

Navnet kommer av tyri, 'fet furuved'; opprinnelig særlig brukt om vestre del.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.