arbeidernes ungdomsbevegelse

Artikkelstart

Den første sammenslutning for arbeiderungdom i Norge ble stiftet i Oslo i 1900. I 1903 ble Norges socialdemokratiske ungdomsforbund dannet med 7 tilsluttede lag. Anarkistiske tendenser gjorde seg sterkt gjeldende i lagene, og indre diskusjoner førte til flere sprengninger. En tid konkurrerte tre forbund, men ingen av dem hadde så stor tilslutning at de spilte noen politisk rolle. Først fra 1911 fikk forbundet fastere form og økte sitt medlemstall, selv om medlemsstokken skiftet raskt.

I samarbeid med Fagopposisjonen av 1911 ble ungdomsforbundet en retningsbevegelse som så det som sin oppgave å gjøre hele den norske arbeiderbevegelsen mer revolusjonær. Forbundet la særlig vekt på antimilitarismen. Dets organ, Klassekampen, med Eugène Olaussen som redaktør i perioden 1911–1921, bekjempet med et voldsomt språk arbeiderbevegelsens reformistiske ledere.

Under den første verdenskrig var forbundet med i Zimmerwaldbevegelsen. I begynnelsen av 1918 var det aktivt med på å organisere arbeiderrådsbevegelsen, og i det hele på å drive frem gjennombruddet for den revolusjonære retningen innenfor hele arbeiderbevegelsen. Under partistriden i Det norske Arbeiderparti stod ledelsen i Ungdomsforbundet helt på Den kommunistiske internasjonales side.

I 1921 tok organisasjonen navnet Norges kommunistiske ungdomsforbund (NKU), som ved partisplittelsen i 1923 fulgte Norges kommunistiske Parti. Det norske Arbeiderparti dannet i 1924 sin egen ungdomsorganisasjon, som tok navnet Venstrekommunistisk ungdomsfylking for å understreke at bruddet med Den kommunistiske internasjonale ikke betydde brudd med revolusjonære prinsipper. Fra 1921 fantes også et ungdomsforbund i tilslutning til Norges sosialdemokratiske arbeiderparti. Da Arbeiderpartiet og sosialdemokratene i 1927 gikk sammen, slo disse seg sammen til Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF). NKU mistet deretter de fleste av sine medlemmer til AUF.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg