Faktaboks

Trond Giske
Uttale

tronn jˈiske

Født
7. november 1966, Trondheim

.
Lisens: fri

Trond Giske er en norsk politiker for Arbeiderpartiet som representerte Sør-TrøndelagStortinget 1997–2021.

Han var kirke-, utdannings- og forskningsminister 2000–2001, kultur- og kirkeminister 2005–2009 og nærings- og handelsminister 2009–2013. Fra 2013 til 2017 var han leder av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Fra 2017 til 2018 var han første nestleder i Finanskomiteen.

Trond Giske var nestleder i Arbeiderpartiet sammen med Hadia Tajik fra 2015 til han trakk seg fra vervet 7. januar 2018, etter at det ble rettet flere anklager mot ham om seksuell trakassering. Han trakk seg også som finanspolitisk talsmann i stortingsgruppen.

Ungdomspolitiker

Giske startet sin politiske karriere i AUF i hjembyen Trondheim. I 1988 ble han leder i Trondheim AUF, deretter var han leder av Sør-Trøndelag AUF i perioden 1989–1990. I 1990 ble han medlem av AUFs sentralstyre, og 1992–1996 var Giske leder av AUF, et verv han overtok etter Turid Birkeland.

EU-kampen

Han var medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre de fire årene som AUF-leder og deretter fra 2000. Etter 1992 har Trond Giske i alle år vært en sentral skikkelse i Arbeiderpartiet, og blitt regnet som en ledende strateg på venstrefløyen i partiet. Det begynte med EU-kampen i 1990-årene, da Giske sto fram som en av lederskikkelsene på nei-siden i Arbeiderpartiet. Han var styremedlem i Sosialdemokrater mot EU (SME) i 1994.

Statsråd

Som statsråd markerte Trond Giske seg som en viljesterk og handlekraftig politiker som engasjerte seg på et bredt saksfelt.

Som kulturminister sørget Giske for kraftig vekst i rammebevilgningene til kultursektoren. Det såkalte «kulturløftet», med målsetting om at minst én prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturformål, er et prinsippvedtak han fikk oppslutning om i regjeringen.

Perioden som nærings- og handelsminister (2009–2013) var mer turbulent. Giske fikk ved flere anledninger kritikk for at han angivelig hadde håndplukket venner og nære bekjente til sentrale verv og ledende stillinger i statlige selskaper. Særlig krass var påstanden om kameraderi i forbindelse med utnevnelsen av ny sjef for Entra Eiendom. Det samme gjaldt ved utnevnelse av styremedlemmer til Telenor og Kongsberg Gruppen. Trond Giske avviste anklagene og mistenkeliggjøringen som grunnløse.

Avgang som nestleder

Giske er kjent for å bygge nettverk, både i politikk og samfunnsliv. I fagbevegelsen har han nære bånd til de fleste viktige aktører, og han har blitt regnet som aktuell kandidat når topposisjoner i Arbeiderpartiet blir ledige.

Han er en kontroversiell politiker, til tider også i eget parti. Mot slutten av 2017 mottok Arbeiderpartiet flere varsler om upassende oppførsel og seksuell trakassering av kvinner over flere år. Varslene ble gjenstand for stor medieoppmerksomhet. Som følge av anklagene trakk han seg fra nestledervervet 7. januar 2018.

Trond Giske var i 2020 foreslått som ny leder i Trøndelag Arbeiderparti, men på grunn av nye varsler og anklager trakk han seg som lederkandidat. Han kunngjorde samtidig at han ikke stilte til gjenvalg til Stortinget i 2021. Giske har selv oppgitt at anklagene, som til dels har vært anonyme, har gjort det vanskelig for ham å forsvare seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg