Arbeiderteater

Arbeiderteater. Tramgjeng fra Arbeiderungdomslaget Frihet i Bergen holder forestilling foran Stortingsvalget i 1936.

Av /KF-arkiv ※.

Arbeiderteater er en amatørteaterbevegelse med bakgrunn i Sovjetunionen og Tyskland i mellomkrigstiden. Formålet var dels agitatorisk, dels kulturelt oppdragende.

I Norge var Gunvor Sartz en drivkraft i arbeiderteaterbevegelsen. Hun startet i 1930 Det sosiale teater, der amatører og profesjonelle oppførte skuespill med politisk tendens. Det viktigste var § 245, et stykke om abortspørsmålet oversatt fra tysk. Etter modell av Piscators virksomhet i Tyskland var blant annet filminnslag og diskusjoner mellom aktører og publikum integrert i forestillingen. I 1935 ble Sartz kunstnerisk leder for Samfundsteatret (tidligere Arbeidersamfundets teater), som ved siden av å spille tendensdramatikk også drev en mer revypreget politisk-agitatorisk virksomhet.

I revyene var det innslag av «tramgjenger» med talekor og bevegelseskor. Dette var en populær form for arbeiderteater, en periode fantes det flere hundre aktive grupper i AUF-lagene, og «tramgjengene» spilte en viktig rolle i Arbeiderpartiets valgagitasjon, særlig ved valgene i 1934 og 1936. Arbeiderteaterbevegelsen i Norge kulminerte før andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arbeidernes leksikon, b. 1, 1932, 274-77
  • Dalgard, Olav: Sosialt teater, [1934]
  • Gripsrud, Jostein: ''La denne vår scene bli flammen...'' : perspektiver og praksis i og omkring sosialdemokratiets arbeiderteater ca 1890-1940, 1981
  • Harsløf, Olav, red.: Kunst er våben, 1976
  • Hind, Tage, red.: Teater, fantasi, klassekamp, 1979
  • Wiborg, Thor: Ungdommens teater, 1934

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg