Jordens høyeste fjell finnes i Asia, det er atskillige topper over 8000 meter over havet (moh.). Mount Everest er den høyeste på 8848 moh. Alle ligger i den unge (fra tertiær-tiden) foldekjeden Himalaya og de tilknyttede fjellområdene.

Mange av Jordens høyeste fjell ligger i ustabile deler av jordskorpen, og høyden kan forandre seg med tiden.

Alle de høyeste fjellene ligger i Asia. Det er 14 topper over 8000 moh.

 1. Mount Everest
 2. K 2
 3. Kanchenjunga
 4. Lhotse
 5. Makalu
 6. Cho Oyu
 7. Dhaulagiri
 8. Manaslu
 9. Nanga Parbat
 10. Annapurna
 11. Gasherbrum I (Hidden Peak)
 12. Broad Peak
 13. Gasherbrum II
 14. Gosainthan
 15. Gyachung Kang

De høyeste toppene i Afrika dannes av relativt unge (tertiære) vulkaner, det er et par over 5000 m. Den høyeste, KiboKilimanjaro, når 5895 moh.

I Europa når Elbrus i Kaukasus 5642 moh. Ellers ligger Sentral-Europas høyeste punkt på Mont Blanc (4810 moh.) i Alpene. Se artikkel om Europas høyeste fjell.

Norges høyeste fjelltopper finnes i Jotunheimen. Høyest er Galdhøpiggen på 2469 moh.

Nord-Amerikas høyeste punkt er Denali i Alaska på 6194 moh. Videre sørover finnes et par topper over 5000 m, mens det er atskillige over 4000 moh.

I Sør-Amerika er det flere topper over 6000 m, med den høyeste, Aconcagua, i Andesfjellene like øst for grensen mellom Argentina og Chile. Dette rager 6962 moh. Både langs Nord- og Sør-Amerikas vestside finnes de høye fjell i forbindelse med unge fjellkjeder.

I Oseania ligger de høyeste fjellene på øyene nord for Australia finnes topper på 4000–5000 m (Puntjak Jaya, 5030 moh. og Mount Wilhelm, 4509 moh. begge på Ny-Guinea). Fordi Puntjak Jaya ligger i Indonesia som er en del av Asia, regnes Mount Wilhelm som Oseanias høyeste fjell. Disse fjellene hører til de unge foldesonene.

Fjellene på det australske fastlandet er atskillig lavere, Mt. Kosciuszko når 2229 moh. Fjellene i det sørøstlige Australia er foldet tidligere i Jordens historie, men hevet i sen tid, omtrent samtidig med den alpine foldningen i tertiær.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. februar 2012 skrev Geir Thorsnæs

Etter en lengre tur rundt omkring i Australia - herunder også en fottur opp til toppen av Australias høyeste fjell, Mt. Kosciuszko - er jeg blitt informert om at det foreligger et formelt vedtak av australske myndigheter om skrivemåten av fjellets navn. Dette er i samsvar med skrivemåten til den polske frihetshelten fjellet har sitt navn etter - altså ingen forsøk på å modifisere/"anglifisere" skrivemåten. På denne bakgrunn har jeg foreslått skrivemåten rettet i SNL.

Med hilsen
Geir Thorsnæs

28. februar 2012 svarte Svein Askheim

Takk for det - artikkelen er nå up to date.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.