Jordens høyeste fjell finnes i Asia. Her tar vi også med de høyeste fjellene på hvert kontinent. Se også liste nederst i artikkelen.

I Asia finnes Jordens høyeste fjelltopper, det er atskillige topper over 8000 meter over havet (moh.). Mount Everest er den høyeste på 8848 moh. Alle ligger i den unge (fra tertiær-tiden) foldekjeden Himalaya og de tilknyttede fjellområdene.

De høyeste toppene i Afrika dannes av relativt unge (tertiære) vulkaner, det er et par over 5000 m. Den høyeste, Kibo på Kilimanjaro, når 5895 moh.

I Europa når Elbrus i Kaukasus 5642 moh. Ellers ligger Sentral-Europas høyeste punkt på Mont Blanc (4810 moh.) i Alpene. Se artikkel om Europas høyeste fjell.

Norges høyeste fjelltopper finnes i Jotunheimen. Høyest er Galdhøpiggen på 2469 moh.

Nord-Amerikas høyeste punkt er Denali i Alaska. Videre sørover finnes et par topper over 5000 m, mens det er atskillige over 4000 moh.

I Sør-Amerika er det flere topper over 6000 m, med den høyeste, Aconcagua, i Andesfjellene like øst for grensen mellom Argentina og Chile. Både langs Nord- og Sør-Amerikas vestside finnes de høye fjell i forbindelse med unge fjellkjeder.

I Oseania er fjellene på det australske fastlandet atskillig lavere, Mt. Kosciuszko når 2229 moh. Fjellene i det sørøstlige Australia er foldet tidligere i Jordens historie, men hevet i sen tid, omtrent samtidig med den alpine foldningen i tertiær. På øyene nord for Australia finnes topper på 4000–5000 m (Puntjak Jaya, 5030 moh. og Mount Wilhelm, 4509 moh. begge på Ny-Guinea); her er man igjen over i de unge foldesonene. Fordi Puntjak Jaya ligger i Indonesia som er en del av Asia, regnes Mount Wilhelm som Oseanias høyeste fjell.

Mange av Jordens høyeste fjell ligger i ustabile deler av jordskorpen, og høyden kan forandre seg med tiden.

Se også Et utvalg av de høyeste toppene i de enkelte verdensdeler.

Alle de høyeste fjellene ligger i Asia. Det er 14 topper over 8000 moh.

 1. Mount Everest
 2. K 2
 3. Kanchenjunga
 4. Lhotse
 5. Makalu
 6. Cho Oyu
 7. Dhaulagiri
 8. Manaslu
 9. Nanga Parbat
 10. Annapurna
 11. Gasherbrum I (Hidden Peak)
 12. Broad Peak
 13. Gasherbrum II
 14. Gosainthan
 15. Gyachung Kang

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. februar 2012 skrev Geir Thorsnæs

Etter en lengre tur rundt omkring i Australia - herunder også en fottur opp til toppen av Australias høyeste fjell, Mt. Kosciuszko - er jeg blitt informert om at det foreligger et formelt vedtak av australske myndigheter om skrivemåten av fjellets navn. Dette er i samsvar med skrivemåten til den polske frihetshelten fjellet har sitt navn etter - altså ingen forsøk på å modifisere/"anglifisere" skrivemåten. På denne bakgrunn har jeg foreslått skrivemåten rettet i SNL.

Med hilsen
Geir Thorsnæs

28. februar 2012 svarte Svein Askheim

Takk for det - artikkelen er nå up to date.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.