K2

K2 er verdens nest høyeste fjell.
K2
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

K2 er verdens nest høyeste fjell, 8616 meter over havet. K2 ligger i Karakorumfjellene i den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir. K står for Karakorum, 2 for fjellets nummer i Karakorum-systemet.

Faktaboks

Også kjent som
Mount Godwin Austen
Qogir Feng

K2 er også kalt Mount Godwin Austen etter den britiske topografen Godwin Austen, Qogir Feng og for øvrig lokale navn som Lamba Pahar, Dapsang og Chogori.

Geologi og klima

K2 består av metamorfe bergarter, kjent som K2 gneis. Middeltemperaturen målt på K2 5228 meter over havet viser at det i alle måneder er minusgrader, fra minus 2 grader som varmeste måned i august, til minus 30 grader i januar som kaldeste måned. Bare i månedene fra juni til august er middeltemperaturen høyere enn minus 10 grader. Nedbøren kommer derfor i form av snø og varierer fra 3 centimeter i første uke av desember til 28 centimeter i første av april. I alle ukene fra fjerde uke av januar til fjerde uke av mai er det mer enn 10 centimeter nedbør i form av snø.

Fjellklatring på K2

På grunn av lave temperaturer og det uforutsigbare været på K2 omtales fjellet i klatremiljøet som «The Savage Mountain».

K2 ble første gang besteget 31. juli 1954 av en italiensk ekspedisjon. I alt har 240 klatrere nådd toppen, mens 56 klatrere er omkommet på K2 (2019). Lars Nessa og Cecilie Skog er de eneste nordmennene som har nådd toppen. Det var 1. august 2008. På samme ekspedisjon ble Rolf Bae tatt av et isras og omkom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg